Virossa käynnistymässä keskustelu homoliitoista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Virossa keskustellaan homoliitoista kiivain äänenpainoin. Oikeusministeriö valmistelee uutta perhelakia, ja se on tulossa pian hallituksen käsiteltäväksi. Seksuaalivähemmistöjen etuja ajavat järjestöt vaativat muutoksia lakiin, jossa näillä näkymin kiellettäisiin samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Viisi järjestöä on laatinut päättäjille avoimen kirjeen, jossa todetaan mm. että "kielto olisi ristiriidassa perustuslain kanssa ja lisäisi epätasa-arvoa, ennakkoluuloja ja syrjintää virolaisessa yhteiskunnassa".

Virolaisista 62 prosenttia vastustaa ja 30 prosenttia hyväksyy samaa sukupuolta olevien avioliitot. Myöskään poliitikkojen joukossa vähemmistön oikeuksia ei puolleta. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Urmas Reinsalu ei pidä kieltoa perustuslain vastaisena, vaan poliittisena kysymyksenä - eikä näe tarvetta virallistaa samaa sukupuolta olevien parisuhteita.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Maan sosiaaliministeriö haluaisi käynnistää uudesta perhelaista yhteiskunnallisen keskustelun ja pyytää kaikkia eturyhmiä siihen mukaan. Homoliittoasian lisäksi ministeriö arvostelee lakiehdotusta myös siitä, ettei se ota mitenkään kantaa muihinkaan rekisteröimättömiin parisuhteisiin, esimerkiksi avoliittoihin, vaikka Virossa lähes 2/3 lapsista syntyy avioliiton ulkopuolella.

- Avalik pöördumine Eesti Vabariigi poole
- Postimees: Reinsalu: homoabielu keelamine on seaduslik
- delfi.ee: Samasooliste abielud — lubada või keelata?
- Keskustelu: Virossakin puuhataan homoliittokieltoa

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!