EU-parlamentilta päätöslauselma homofobiasta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

EU-parlamentti ryöpytti keskiviikkoisessa istunnossaan isoin sanoin komissiota saamattomuudesta homofobian kitkemisessä ja mm. Latviaa, Liettuaa ja Puolaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksien polkemisesta.

Parlementti ilmoitti päätöslauselmassaan tuomitsevansa voimakkaasti kaiken sukupuoliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän. EU-komissiota vaaditaan pitämään huolta, että jäsenvaltiot huolehtivat syrjintäpykälien sisällyttämisestä lakiin, ja tarvittaessa harkitsemaan seuraamuksia, jos näin ei tapahdu.

Parlamentti vaatii myös jäsenmaita varmistamaan, että seksuaalivähemmistöjä suojellaan homofobiselta vihaan ja väkivaltaan lietsonnalta, ja että samaa sukupuolta olevat kumppanit nauttivat samasta kunnioituksesta, arvokkuudesta ja suojelusta kuin muu yhteiskunta. Se myös vaatii jäsenvaltioita ja komissiota vauhdittamaan homofobian torjuntaa koulutuksen – kuten kouluissa, yliopistoissa ja mediassa toteutettavien homofobian vastaisten kampanjoiden – kautta sekä hallinnollisten, lainkäyttöön perustuvien ja lainsäädännöllisten keinojen avulla.

Samassa päätöslauselmassa kehotetaan jäsenvaltioita laatimaan lainsäädäntöä, jolla poistetaan samaa sukupuolta oleviin kumppaneihin kohdistuva syrjintä esimerkiksi perintöasioissa, omaisuusjärjestelyissä, vuokrasuhteissa, eläkkeissä, verotuksessa ja sosiaaliturvassa, ja että rekisteröityjen kumppaneiden parisuhde hyväksytään koko EU:n alueella. Lisäksi parlamentti kehottaa asianomaisia jäsenvaltioita vihdoinkin täysimääräisesti tunnustamaan homoseksuaalit natsijärjestelmän kohteiksi ja uhreiksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Euroopan parlamentti ilmaisi myös tyytyväisyytensä niiden maiden kohdalla, jotka ovat huolehtineet seksuaalivähemmistöjen oikeuksien parantamisesta. EU-parlamentti päätti myös järjestää seminaarin hyvien käytäntöjen vaihtamiseksi. Seminaari pidetään 17. toukokuuta, joka on kansainvälinen homofobian vastainen päivä.

- Euroopan parlamentin päätöslauselma homofobiasta Euroopassa
- Keskustelua: MEP A. Stubb käytti puheenvuoron homofobiasta

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!