Tšekin presidentti ei hyväksynyt parilakia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Tšekin presidentti Vaclav Klaus käytti torstaina veto-oikeuttaan samaa sukupuolta olevien parien rekisteröimisen lain kohdalla. Laki olisi antanut homopareille mm. joitakin perimiseen ja terveydenhoitoon liittyviä oikeuksia. Maan parlamentin alahuone oli hyväksynyt lain joulukuussa ja ylähuone tammikuussa. Lailla on myös korkea kannatus kansan keskuudessa.

Pääministeri Jiri Paroubek on kutsunut presidentin veto-oikeuden käyttöä lakiin yhdeksi tämän suurimmista virheistä presidentin virassaan. Paroubek sanoi lausunnossaan, että "on valitettavaa, että presidentin on mahdotonta selvitä ennakkoluuloistaan tšekin kansan vähemmistöjä kohtaan, eikä halua poistaa heidän syrjintää". Pääministeri aikoo viedä lain läpi ohi presidentin veton. Tähän hän tarvitsee kansanedustajien yksinkertaisen enemmistön - 101 ääntä 200:sta.

Tšekin seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta toimiva järjestö kutsuu presidentin toimintaa demokratian vastaiseksi toimeksi. Järjestön tiedottaja Jiri Hromada sanoi, että "kyseessä on keskiaikaisen kuninkaan murheellinen päätös, ei 21. vuosisadan kehittyneen demokraattisen valtion presidentin".

- 365gay.com: Czech President Vetoes Gay Partner Bill
- Aiempi uutinen: Tšekkiin parisuhdelaki

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!