Ruotsissa tutkittiin homoihin kohdistuvia rikoksia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Ruotsissa viharikosten määrä on kasvanut voimakkaasti viime vuosien aikana. Ainoastaan kymmenesosa ilmoituksista johti tuomioon. Syyllisiä ovat useimmiten koulutoverit, puolitutut ja naapurit.

1990-lopussa poliisi sai ilmoituksen vuosittain noin 150 homoihin kohdistuneesta viharikostapauksesta, mutta viime vuonna ilmoituksia tehtiin miltei 600. Ilmoitusten määrän kasvu saattaa johtua myös siitä, että nykyään avoimesti homoja on enemmän, jolloin uhrin on helpompi ilmoittaa tapahtuneesta poliisille. Kriminologian dosentti Eva Tiby ei halua kuitenkaan edes arvailla, kuinka pieni osa kaikista tapauksista ilmoitetaan poliisille.

Homoihin kohdistuneista väkivallanteoista ja muista rikoksista Ruotsissa suurin osa on nuorten, alle 20-vuotiaiden tekemiä. Syyllisiä ovat useimmiten koulutoverit, puolitutut ja naapurit. Asia kävi ilmi keskiviikkona julkaistusta tutkimuksesta, jossa tutkittiin ensi kertaa viharikosten taustoja tästä näkökulmasta. Ennakkoarvelujen mukaan uusnatsien oletettiin olevan rikosten taustalla, mutta tutkija Eva Tibyn mukaan näin ei ole. Yli kolmannes rikoksista tapahtuu kotona tai puhelimen ja internetin välityksellä.

- SVT: Homofoba hatbrott bedöms olika
- SR Sisuradio: Harva viharikosilmoitus johtaa tuomioon

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!