USA:n armeijassa homojen erottamiset lisääntyneet

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Armeijan tekemien palveluksesta erottamisten määrä on vuonna 2005 10 prosenttia edellisvuotta korkemapi. USA:n armeija ei hyväksy palvelukseensa seksuaalivähemmistöön kuuluvia, joiden suuntautuminen on tiedossa.

The New York Times kertoo, että vuonna 2005 Yhdysvaltain armeija erotti palveluksestaan 726 sotilasta, joiden seksuaalinen suuntautuminen oli käynyt ilmi. Luku on edellisvuotta 10 prosenttia korkeampi.

Armeija perustelee erottamisia sillä, että avoimesti homona tai lesbona olevat sotilaat voivat häiritä yksikön yhteishenkeä ja olla haitaksi ryhmän sotilaalliselle tehtävälle. Alkukesästä paljastui, että homoja on armeijan tulkinnoissa pidetty mieleltään häiriintyneinä.

Erilaisten kriisien - kuten Irakin kriisin - ollessa kuumimmillaan, ovat seksuaalivähemmistöihin kuuluvat kuitenkin kelvanneet palvelukseen. Etenkin kielitaitoisen väen tarve on pakottanut kelpuuttamaan silloin vähemmistöön kuuluvia palkkalistoille.

Kun Bill Clinton oli vallassa, armeijassa luotiin käytäntö "Don’t ask, don’t tell" - eli "Ei kysytä, älä kerro". Sen perusteella seksuaalivähemmistöön kuuluva voi palvella armeijassa, mutta tämän tulee pitää suuntautumisensa omana tietonaan. Kaikkiaan 11 000 sotilasta on tämän käytännön vuoksi joutunut lähtemään armeijasta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

USA:n armeija on kiinteässä yhteistyössä mm. Britannian, Australian ja Israelin armeijoiden kanssa, eikä ongelmia ole ilmennyt. Kyseisissä maissa homot palvelevat avoimesti. Tämän vuoksi USA:n kanta on aiheuttanut ihmetystä. Lisäksi USA:ssa tehtyjen tutkimusten mukaan kaksi kolmesta katsoo, että kaapista tullut homo tai lesbo voisi hyvinkin palvella armeijassa.

USA:n puolustusministeri Rumsfeld on todennut, ettei Bushin hallinto aio muuttaa käytäntöä.

- Advocate: Missouri and Kentucky military bases lead in antigay discharges
- Keskustelu: Uutisia yhdysvalloista

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!