Aidspäivän seminaari: EMIS-tutkimus paljastaa: suojaamatonta seksiä on ja Suomessa on testaushaluttomuutta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Marja Pakarinen on Tampereen yliopiston Terveystieteen yksiköstä hoitotieteen puolelta. Hän kertoo eurooppalaisesta EMIS-tutkimushankkeessa.

Kesästä 2010 on ollut käynnissä suuri EMIS-tutkimushanke. Siinä on kerätty tietoa miehiltä, joilla on seksiä miesten kanssa (MSM-miehet). Mukana on tutkijoita 35 Euroopan maasta. Kesällä 2010 tehtiin internet-kysely. Yli 2000 suomalaista vastasi kyselyyn. Suomalaiset homomiehet ovat lähes Euroopan laiskimpia testissä kävijöitä.

Audio
Kesästä 2010 on ollut käynnissä suuri EMIS-tutkimushanke. Siinä on kerätty tietoa miehiltä, joilla on seksiä miesten kanssa (MSM-miehet). Mukana on tutkijoita 35 Euroopan maasta. Kesällä 2010 tehtiin internet-kysely. Aihealueina olivat mm. homoseksuaalisuus, seksuaalikäyttäytyminen, seksitaudit, asenteet, syrjintäkokemukset, päihteiden käyttö ja HIV-positiivisuus. Kysely toteutettiin 38 Euroopan maassa. Yli 2000 suomalaista vastasi kyselyyn. Heidän osaltaan saatiin tietoa mm. HIV-positiivisuudesta, kaapissa olemisesta, parisuhteesta ja tyytyväisyydestä omaan seksuaalisuuteen. Ne, joilla oli kumppani, olivat tyytyväisimpiä.Myös kaapista ulostulo vaikutti siihen, että seksielämä koettiin paremmaksi. HIV-tietotaso oli parempaa pääkaupunkiseudulla, joten valistustyötä pitäisi laajentaa maan joka kolkkaan. Seksitiedoista paljastuu, että suojaamatonta seksiä on ollut n. 70%:lla. Kuitenkin n. 80% kertoi käyttävänsä aina kondomia satunnaissuhteissa. Maailmalla on tutkimuksia, joissa on todettu että kondomia oman ilmoituksensa mukaan aina käyttävillä on myös sukupuolitauteja. Vuoden kuluessa viidennes on ollut suojaamattomassa anaaliyhdynnässä kahden tai useamman kumppanin kanssa. Yleisin seksipartnerin tapaamispaikka on nykyään internet. Toisella sijalla olivat baarien takahuoneet ja klubit. Suomi on Liettuan jälkeen peräpäässä kakkossijalla testaushalukkuudessa. Muualla ollaan halukkaampia testaukseen. Kesto n. 9 minuuttia.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • tutkimuksen tutkimattomuudet
  • 2.12.2011, 18.18
Kummallista edelleenkin se että "miehiksi, joilla on seksiä miesten kanssa" luetaan edelleenkin vain homot.
Tiettävästi varsin suuri ryhmä miehiä, joilla "on seksiä miesten kanssa", ovat biseksuaalit miehet ja valtaosa heistä kuulunee myös ryhmään miehet, joilla "on seksiä naisten kanssa", toisin kuin homoilla.
Muistaakseni tuo kysely ei erityisemmin erotellut näitä ryhmiä, mikä olisi sinällään varmasti hyödyllistä tietoa seksikäyttäytymisten ja valistustarpeitten osaltakin. Esim. se, käytetäänkö kumia yhtälailla naisten kanssa ja käytetäänkö kumia myös satunnaisessa suuseksissä?
Tuossa ääniosuudessa luennoitsija kertoo, että tutkimukseen osallistui myös miehiä, joilla on kontakteja naisiin.