Aidspäivän seminaari: Tiedot ja asenteet HIVistä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Mika Hyrynen on Punaisesta rististä ja hän maailman aidspäivä-toimikunnan puheenjohtajana Suomessa. Hän kertoi Taloustutkimuksella teetetystä selvityksestä. Se tehtiin nyt toista kertaa ja kohdejoukkona olivat 30-39-vuotiaat. Viime vuonna samanlainen kysely tehtiin 20-29-vuotiaille. Tutkimuksessa selviteltiin tietotasoa ja asenteita HIV-asioissa.


Ikäluokkaan kuuluu 650 000 ihmistä. Mika Hyrynen esitteli tämän ja viime vuoden tuloksia. Tummemmat pylväät ovat 20-29-vuotiaita, vaaleammat 30-39-vuotiaita. Melkein neljännes uskoo, että HIV voi tarttua hyönteisenpistosta.

Voiko HIV tarttua suudelleessa? Tulos on samansuuntainen tulos. IV-huumeiden uskotaan olevan tavallisin tarttumistapa. Todellisuudessa näin ei ole. Huumeruiskujen kautta on vain muutama tartunta vuosittain. Tavallisinta on tartunta seksin kautta.

Onko kondomin käytöstä puhuminen helppoa seksikkumppanin kanssa? 50% pitää asiaa helppona ja yli 30% melko helppona. Vain muutama prosentti vastaajista piti kondomiasiaa siinä tilanteessa vaikeana tai kiusallisena.

HIV-testissä ei koskaan ole käynyt 77%. Osa oli sitä mieltä, ettei testissä tarvitse käydä, kun on käynyt verenluovutuksessa. Vaihtoehdot vasemmalta lukien: Ei koskaan, Kyllä kuluneen vuoden aikana, 2-5 vuoden aikana, Yli 5 vuotta sitten Ei muista

Lähes puolet vastaajista arvioi, ettei heillä ole lainkaan riskiä HIVistä ja noin puolet ilmoitti, että henkilökohtainen riski on vähäinen. Vain 1% piti riskiä suurena.

Pitäisikö HIV-tartunnasta kertoa esim. koulussa, hammaslääkärissä tai seksinkumppanin läsnäollessa. Vain 20% haluaisi, että tartunnasta kerrotaan koulussa, tai työpaikalla, mutta yli 80% haluaisi, että siitä kerrotaan hammaslääkärissä. 99% haluaa, että asiasta puhutaan seksikumppanille.

Tiedottamisessa ja terveyskasvatuksessa olisi parantamisen varaa.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!