Gayhistoriallisia taloja puretaan Montrealissa, mutta Le 456 palaa uuteenkin kiinteistöön

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto

Montrealin kuuluisa Le 456 Sauna on sulkenut ovensa oltuaan auki kellon ympäri vuodesta 1979. Osoitteeseen 456 la Gauchetière Ouest nousee osaketalo. Ja ihan lähellä talo 494 Rue de la Gauchètiere Ouest puretaan myös. Siellä toimi aikanaan Sex Garage. Molempien talojen historia kertoo paitsi monista elämän kohtaamisista, myös nykypäivästä katsoen järkyttävistä poliisioperaatioista.

Montrealilainen perimätieto kertoo, että 456:lla oli paljon suomalaisia ystäviä, etenkin Finnairin lentäessä Montrealiin ja pitäessä siellä myös suurta markkinointikeskusta 90-luvun alkupuolelle saakka. Monikin Montrealissa käynyt voi muistaa paikan, jossa portaikot ihan kodikkaiden kerrosten välillä olivat kolkon massiivisia kuin vanhoissa kouluissa, ja portaiden laudat vielä natisivatkin. Se oli 456.

456:n paikalla toimi ensin sauna Neptune, jo vuodesta 1973. Kolme vuotta myöhemmin 14.5.1976 Montrealin poliisi teki paikkaan suuren ratsian. Kaupungin eliittiin kuuluneet asiakkaat päästettiin menemään takaovesta (entisen pormestarin poika, Montrealin katolisen arkkipiispan sihteeri, muuan ministeri ja pari poliisia), mutta 89 asiakasta pidätettiin ja poliisi vei mm Neptunin 7000-nimisen asiakasrekisterin.

Sex Garageen poliisitoiminta kohdistui massiivisesti vielä paljon myöhemmin, 14.heinäkuuta 1990. Tapahtumaa ja päivää on luonnehdittu Montrealin Stonewalliksi.

Le 456 aloitti 1979, hetken aikaa paikka oli toiminut nimellä Continental.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Mitään ei säästetä nykyisestä 456:sta. Ei edes toisen kerroksen seinätaidetta, jonka on tehnyt montrealilainen Zilon. Mutta omistaja Dany Rathé kertoi xtra.ca:lle , että 456 avaa uudelleen parin vuoden kuluttua samassa osoitteessa. Kiinteistön omistajalla Frederico Bizottolla on nimittäin kultturellista silmää ja hän on pyytänyt Rathéta vuokralaiseksi myös uuteen taloonsa. Sauna avannee ovensa kesällä 2013.

Siis missä tämä olikaan... Rautatieaseman ovelta Bonaventure Hiltonia vastapäätä vasemmalle, ja kun katu alkaa laskeutua nyppylän jälkeen, ollaankin jo numeron 456 kohdalla... Mutta nyt siellä on vain rakennusromua.

Kerrottakoon, että malminrinteeläinen gaypaikka Helsingissä pyöritti syksyllä elokuvaa, joka oli kuvattu paikan päällä Le 456:ssa ihan äskettäin. Ehkä tuottajat osasivat arvata, että kohta on jo historiallista dokumenttiarvoakin.

Juttu xtrassa

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!