Facebook kompuroi suhteessaan HLBT-ilmoituksiin

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • jnsto
  • 1

Homomiesten käytöksen muuttumista tutkivan tieteellisen hankkeen mainonta Facebookissa kiellettiin marraskuun alussa ja jo jakeluun laitetut mainokset poistettiin. Lähes kuukauden väittelyn jälkeen Facebook suostui laittamaan ilmoitukset (ohessa) takaisin.

Kyseessä oli puhelinkysely, jonka puitteissa seksiä miesten kanssa harrastavia miehiä pyydettiin soittamaan 800-numeroon kysymyksiin vastaamista varten, aiheena seksikäyttäyminen ja terveys. Tutkimuksessa pyritään selvittämään, mitä on havaittujen käyttäytymismuutosten takana.

Tiedotusta hoitaneen yrityksen Facebook-tilit uhattiin aluksi sulkea, jos mainoksia ladataan uudelleen. Facebook viittasi siihen, että se ei salli mainoksia muotoiltavan niin, että mainostaja antaa kuvan tietävänsä lukijan ominaisuuksista.

Facebookin mainontasäännöt sallivat kyllä viestin kohdentamisen tietyille ryhmille, mutta mainoksista ei saa syntyä vaikutelmaa, että mainostaja tietää lukijan kuuluvan tiettyyn ryhmään. Voidaan siten mainostaa esimerkiksi ”gay dance clubia”, mutta ei voida mainostaa sanoin ”tule tapaamaan muita gay-miehiä”.

Male Call –yritys käytti viikkoja mainosten saamiseen takaisin. Facebookin myynti lopetti jo kyselyihin vastaamisen. Kanadalaisen xtra –lehden ryhdyttyä selvittämään asiaa Facebook vastasi aluksi, mutta lopetti sitten myös lehden sposteihin vastaamisen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Mainokset palasivat yllättäen 24. marraskuuta. Facebookin Global Marketing Solutions ilmoitti, että mainos oli estetty erehdyksessä.

Tutkimuksen tekijät sanovat, että tämä selvitys menee pidemmälle kuin käyttäymisen kuvaamiseen. – Haluamme puhua miesten kanssa siitä, mitkä ovat tämän hetken asenteita gay-kentällä suhteessa tauteihin. – Pyrimme ottamaan selkoa asenteista, jotka liittyvät siihen käyttäytymiseen, jota alamme nähdä.

Tutkijat eivät kuitenkaan ole tarkemmin sanoneet, millaisia ovat ne muutokset käytöksessä, joiden taustaa he nimenomaan haluavat selvittää. Tutkijoita harmittaa se, että kampanjasta meni viikkoja hukkaan. Kun Facebook oli palauttanut ilmoitukset, osallistuminen oli heti piristynyt.

Tutkimusta tehdään Kanadassa ja asiointi Facebookin kanssa tapahtui siellä.

Uutinen xtra.ca:ssa

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Jps
  • 30.11.2011, 0.14
"Facebook viittasi siihen, että se ei salli mainoksia muotoiltavan niin, että mainostaja antaa kuvan tietävänsä lukijan ominaisuuksista." :DD Facebookin isovelisysteemihän perustuu TÄYSIN siihen, että FB seuloo käyttäjän ryhmäjäsenyyksien, kaverikontaktien ryhmäjäsenyyksien, viimeaikaisten toimintojen yms. perusteella potentiaalisimmat mainosten klikkaajat ja näyttää mainosta niille. Hiukka tekopyhää hurskastelua.