Tanskan homoparit saavat pian luvan sanoa ´kyllä´ kirkon alttarilla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Tanskan samaa sukupuolta olevat parit päässevät ensi kesään mennessä menemään naimisiin kirkollisin menoin ja saavat samalla oikeuden kutsua puolisoaan virallisissakin yhteyksissä aviopuolisoksi. Papeille jätetään kuitenkin oikeus kieltäytyä vihkimästä homopareja. Asiasta kertoo Politiken-lehti.

Hallitus aikoo viedä läpi joukon lakimuutoksia, joilla yhdenvertaistetaan homoseksuaalien ja heteroseksuaalien asemaa. Lakimuutosesitys tulee lähiaikoina maan parlamentin käsiteltäväksi ja voimaan uusi lainsäädäntö saataneen ensi kesäksi.

Tanskan kirkko on tähän asti suhtautunut nihkeästi täyteen yhdenvertaisuuteen homojen ja heteroiden välillä. Asiaa käsittelemään perustettiin toimikunta vuonna 2010. Edelleen papeille jätetään oikeus kieltäytyä vihkimästä homoparia.

Nyt piispat muotoilevat vihkikaavan myös samaa sukupuolta oleville pareille.

Tanskan homojärjestöt ovat ilmaisseet tyytyväisyyttään.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tanska on maailman ensimmäinen maa, jossa samaa sukupuolta olevien väliset parisuhteet saattoi rekisteröidä. Parisuhdelaki astui voimaan vuonna 1989. Tanskan kirkko on siunannut samaa sukupuolta olleita pareja vuodesta 1997, mutta se ei ole vihkinyt pareja avioliittoon.

Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa ovat samaa sukupuolta olevat voineet mennä naimisiin jo aiemmin. Pohjoismaista Suomi on tämän jälkeen ainoa, jossa samaa sukupuolta olevat parit asetetaan selkeästi eriarvoiseen asemaan kuin heteroparit.

Politiken: Homoer får lov til at sige ja i kirken

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!