Google, Microsoft, Starbucks: DOMA haittaa liiketoimintaa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Vermillion

Ryhmä johtavia amerikkalaisyrityksiä, mukaanlukien Google, Microsoft ja Starbucks julkaisivat viime torstaina virallisen vastustuksensa Yhdysvaltojen Defense of Marriage Act –lakia (DOMA) kohtaan. Oikeudenkäyntikirjelmän takana on 70 yritystä ja järjestöä, jotka haluavat kyseenalaistaa DOMA:n perustuslainmukaisuuden. DOMA estää homoavioliittojen tunnustuksen liittovaltiotasolla, kuten myös vähemmän suvaitsevaisissa osavaltioissa, vaikka avioliitto olisi solmittu toisessa, homoavioliitot sallivassa osavaltiossa. Lisäksi tapauksissa, joissa samaa sukupuolta olevan parin yksi jäsen ei ole Yhdysvaltain kansalainen, DOMA on estänyt oleskeluluvan hakemisen tälle jäsenelle avioliittoon vedoten, vaikka heteropareille oleskeluluvan saaminen on yleensä lähinnä muodollisuus.

Oikeudenkäyntikirjelmä huomauttaa, että kongressin republikaanijohto puolustaa DOMA:a vedoten väitteeseen, että se antaa ”yhtenäisen säännön” siitä, kenen avioliitto voidaan tunnustaa. Yritysten mukaan heidän näkökantansa on hyvin erilainen: ”Työnantajat ovat sidottuja kohtelemaan yhden työntekijän puolisoa eri tavoin kuin toisen, vaikka molemmat olisivat naimisissa, ja molempien avioliitto yhtä laillinen [osavaltiotasolla]. ” Lisäksi kirjelmässä osoitetaan, että DOMA pakottaa yritykset ”tutkimaan laillisesti naimisissa olevien työntekijöidensä puolisoiden sukupuolta, ja erottaa joukosta samansukupuoliset puolisot.”

Yleensä Yhdysvalloissa avioliitto oikeuttaa puolison automaattisesti työntekijän sairasvakuutukseen, ja nyt työnantajat joutuvat käyttämään aikaa ja rahaa naimisissa olevien homoseksuaalien työntekijöidensä joukosta erottamiseen. Jos yritykset eivät halua diskriminoida johtuen haitasta rekrytointiyrityksissä tai periaatteen vuoksi, DOMA aiheuttaa ”kiertotapoja”, joiden mukana tulee lisää hallinnollisia kustannuksia. Yritysten mukaan ero homoavioliittojen tunnustuksessa osavaltio- ja liittovaltiotasoilla pakottaa yritykset kahteen eri kirjanpitoon; tuplana kirjanpitoa on pidettävä ainakin henkilöstöhallinnossa, palkanmaksussa ja muiden etuuksien selvittämisessä. Kahden kirjanpidon hallinta esimerkiksi veroja maksettaessa tulee vaikeaksi, ja myös kalliiksi yritysten joutuessa palkkaamaan spesialisteja.

”Taakka on raskas varsinkin pienyrityksille,” kirjelmän allekirjoittaneet yritykset sanovat. Pienyrityksillä on harvoin varaa palkata kalliita spesialisteja, ja ”tällainen kuormitus yksittäiselle pienyritykselle saattaa johtaa muuten pätevän työntekijän palkkaamatta jättämiseen, jos tämä sattuu olemaan avioliitossa samansukupuolisen partnerin kanssa."

Kirjelmän allekirjoittaneista yrityksistä suomalaisille tuttuja ovat ainakin seuraavat:

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Google Inc.
Levi Strauss & Co.
Microsoft Corp.
NIKE, Inc.
Starbucks Corp.
Time Warner Cable, Inc.
Xerox Corp.

Myös seuraavat kaupungit allekirjoittivat kirjelmän:

The City of Boston, MA
The City of Cambridge, MA (Harvardin Yliopiston ja Massachusettsin Teknillisen Yliopiston MIT:n kotikaupunki)
The City of New York, NY


Advocaten artikkeli englanniksi:
http://www.advocate.com/News/Daily_News/2011/11/04/Google_Microsoft_Starbucks_Say_DOMA_Hurts_Their_Businesses/
Täysi lista kirjelmän allekirjoittaneista tahoista löytyy artikkelin sivulta 2.

Kirjelmä löytyy kokonaisuudessaan täältä:
http://www.hrc.org/files/images/pages/HRCBusinessCoalition_DOMAAmicusBrief_2011.PDF

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!