´Eheyttäjät´ vastustavat tautiluokituksen korjaamista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 6

Potilasta itseään häiritsevän sukupuolisen suuntautumisen poistaminen tautiluokituksesta on hätäännyttämässä vanhoillis-kristillisellä suunnalla. Kotimaa 24-palvelussa haastateltu Aslan ry:n kouluttaja sanoo Kotimaa24 -palvelussa, että luokituksen poistuminen loisi osaltaan viestiä, ettei virallinen mielenterveystaho "haluaisi kohdata ihmisiä, joille asia on ongelma esimerkiksi uskonnollisen vakaumuksen takia".

Kouluttajan mielestä suomalaisten psykoterapeuttien pitäisi tutustua Amerikan psykologisen yhdistyksen (APA) ohjeistukseen siitä, miten pitäisi suhtautua uskonnollisiin konservatiiveihin, jotka eivät halua toteuttaa samaan sukupuoleen liittyvää kiinnostus uskonnollisista syistä.

Aslan on julkaisemassa piakkoin eheytymisestä oman kannanottonsa.

Tautiluokituksen ajantasaistamista on suosittanut mm Sexpo. Kotimaa24:n haastattelema toiminnanjohtaja Jussi Nissisen näkee riskin, että sitä voitaisiin käyttää ”normatiivisen seksuaalisuuden ylläpitämiseksi” eli esimerkiksi homoseksuaalien eheytyshoitoihin.

- On hieman hämmentävää, että se roikkuu tautiluokituksessa. Se olisi hyvä poistaa sieltä. Se aiheuttaa enemmänkin riskiä sen väärinkäyttämiseen. On vaikea ajatella, että seksuaalinen suuntautuminen sinällään olisi sairausluokituksen peruste, vaan useammin on kyse jostakin muusta häiriöstä, sanoi Nissinen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomen Psykiatriyhdistyksen puheenjohtaja, psykiatrian professori Jyrki Korkeila lausuu omana mielipiteenään pitävänsä diagnoosinimikkeen poistamista tai vaihtamista harkinnan arvoisena.
- Voisi harkita, millä nimikkeellä autetaan heitä, joilla on ongelmia seksuaalisen identiteetin kanssa. Jokin muu diagnoosi todennäköisesti palvelisi hoidontarpeita paremmin


Uutinen Kotimaa24 -palvelussa
Sexpolainen näkemys Kotimaa 24 -palvelussa

6 kommenttia

  • 1 / 6
  • Onnellinen mies
  • 31.10.2011, 14.17
Mahdollisuus elää elämäänsä tässä yhteiskunnassa arvostettuna, rakastettuna ja kunnioitettuna kansalaisena riippumatta sukupuolestaan ja seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan antaa mahdollisuuden ihmisarvoiseen elämään, johon jokaisella ihmisellä on jakamaton oikeus syntymänsä perusteella. Sitä parempi mitä pikemmin tuo "itseään häiritsevän sukupuolisen suuntautumisen" poistaminen sairausluokituksesta tapahtuu. Itseään häiritsevää ja sairasta ei ole sukupuoli, eikä seksuaalinen sunntautuneisuus, olivatpa ne sitten sitä tai tätä, vaan ihmistä ja ihmisyyttä häiritsevää, sekä sairasta, on toisten ihmisten sukupuoleen ja seksuaaliseen suntautuneisuuteen kielteisesti suhtautuminen. On myös huomattava, että uskonnot ovat ihmisyydelle ja ihmisarvoille alisteisia, eikä päinvastoin.

Ensi keskiviikkona 02.11. klo 22.05 - 22.35 esittää TV2 ohjelman Silminnäkijä: Ihmisen eheyttäjä. Ohjelman toimittajana Nina Malmberg. Mielenkiinnolla seuraan mitä "eheyttämisestä" esitetään.

Suomessa voisi harkita millä diagnoosinimikkeellä autetaan heitä, joille toisten ihmisten seksuaalisuus ja seksuaalinen suuntautuneisuus on ongelma.
Jos jokin uskonlahko pitäisi vasenkätisyyttä syntinä, vasenkätiset lahkon piiriin kuuluvat kokisivat ominaisuutensa epäilemättä häiritseväksi. Pitäisikö meillä silloin olla tautiluokituksessa kohta "itseä häiritsevä vasenkätisyys", vai "normaalia elämää häiritsevät uskomukset"?