Ruotsin ministeri pysyy pois pohjoismaisesta pakolaiskokouksesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Viime viikolla EU-parlamentti päätti, että turvapaikkahakemuksen arvionnissa on otettava huomioon henkilön sukupuoleen liittyvät asiat, kuten sukupuoli-identiteetti. Se voi joissakin maissa olla vainon syy. Aikaisemmin EU:ssa oli mahdollista ottaa tämä turvapaikkaperuste huomioon. Nyt se on pakollista.

Hollannissa valmistui kesällä selvitys Euroopan tilanteesta: Fleeing homophobia - Seeking safety in Europe. Selvitys on tehty Vrije Universiteit Amsterdamissa ja siinä verrataan, miten eri EU-maissa turvapaikkahakemuksiin on reagoitu. Selvityksessä annnetaan myös ohjeita EU-jäsnemaiden viranomaisille. Tämän selvityksen pohjoismainen julkistus on tänään maanantaina.

Tukholmaan matkustavat viranomaiset Norjasta ja Suomesta. Ruotsalaisviranomaiset ja pakolaisasioista vastaava ministeri Tobias Billström (keskusta) jättäytyvät pois kokouksesta. Raportissa todetaan, että Ruotsi rikkoo EU:n kansainvälisen suojelun harmonisointiin tähtäävän direktiivin artiklaa 8, kun viranomaiset ovat päättäneet palauttaa mm. Irakin kansalaisia, vaikka Irakissa homoseksuaalisuus on rangaistavaa. Pakolaisia saatetaan palauttaa toiseen osaan Irakia kuin mistä he ovat lähtöisin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pakolaisraportti englanniksi
Pakolaisraportti ruotsiksi
Raportti suomeksi

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!