Viron oikeusministeri: Parisuhdelakiesitys ensi vuonna

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3

Viron oikeusministeri Kristen Michal tiedotti alkuviikosta puolueille aikovansa luoda ensi vuoden aikana esityksen parisuhdelaiksi. Se ei ottaisi kantaa parisuhteen osapuolten sukupuoliin. Laki säätelisi avoliitossa elävien heteroparien ja samaa sukupuolta olevien parien yhteiselämää.

Michal ottaa esiin arkitodellisuuden:
- vuonna 2007 Virossa syntyneistä lapsista jopa 58 prosenttia syntyi avioliiton ulkopuolella
- parisuhteiden osapuolten taloudelliset ja oikeudelliset suhteet ovat muuttuneet monimutkaisemmiksi
Michalin mukaan on todellinen tarve löytää ratkaisuja suhteiden heikomman osapuolen turvaksi ja sitä oikeusministeriö myös analysoi ja tarjoaa ratkaisuja.


Parlamentin eli riigikogun neljästä ryhmästä Sosiaalidemokraatit ja liberaalia oikeistoa edustava hallituksessa istuva Reformipuolue kannattavat sukupuoliriippumatonta avoliittolainsäädäntöä.

Keskustapuolue ei ole toistaiseksi onnistunut löytämään yhteistä säveltä asiassa.

Hallituksen toinen osapuoli, konservatiivista oikeistoa edustava Isänmaan ja Res Publican liitto (IRL) on ilmaissut, ettei se halua muuttaa nykytilannetta, jossa lain siunaus koskee vain miehen ja naisen välistä avioliittoa. Ainoastaan avoliittoperheiden lasten asemaa halutaan selvittää.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Oikeusministerin mukaan ryhmän vastustus ei kuitenkaan vaaranna hallitusyhteistyötä ja hän toivoo, että keskustelua käydään asiasta eri osapuolten maailmankatsomusta kunnioittavalla tavalla.

Oikeusministeri sanoo olevansa vakuuttunut, että IRL haluaa rakentavasti ja avoimin mielin ratkaista arkitodellisuuden ongelmia ja että Virossa ei olisi väliä millä tavoin turvallinen perhe syntyy.
- mikä voisi olla tärkeämpää kuin Viron perheiden ja lasten turvallisuus ja tulevaisuus?

Postimees-lehden haastattelema virolainen juristi ja sateenkaariaktivisti Reimo Mets on sitä mieltä, että kaikkein yksinkertaisin ratkaisu olisi laajentaa avioliitto-oikeus samaa sukupuolta oleviin pareihin. Yhteiskunnallisten asenteiden nihkeyden vuoksi homoparit olisivat kuitenkin tyytyväisiä parisuhdelakiinkin. Mets sanoo, että tilanne voi ratketa vain poliittisen yhteisymmärryksen kautta.

Mets on tyytyväinen siitä, että oikeusministeri on lopulta ottanut ohjat käsiinsä ja pyrkii etsimään ratkaisuja, joilla säännellä ei-aviollisia parisuhteita oikeudellisesti. Mets arvioi, että aktivoitumisen taustalla on oikeuskanslerin taannoinen ilmoitus siitä, että nykytilanne, jossa samaa sukupuolta olevien parisuhteita ei tunnusteta mitenkään, on perustuslain vastainen.

Nimenomaan Reimo Mets painosti SEKY:n (Seksuaalvähemuste Kaitse Ühing) kautta oikeuskansleri Indrek Tederiä edistämään samaa sukupuolta olevien parien asemaa. Viime keväänä oikeuskansleri lähetti kirjeen oikeusministeri Kristen Michalille, jossa tämä kehoitti aloittamaan samaa sukupuolta olevien henkilöiden kumppanuutta koskevan lakiesityksen valmistelun.

Postimees: Justiitsministeerium hakkab järgmisel aastal looma kooseluseaduse eelnõu
Postimees: IRL: toetame üksnes heterote seadustatud vabaabielu
Postimees: Michal: samasooliste kooselu seadustamine koalitsiooni ei ohusta
Postimees: Geiaktivist: kui homoabielusid ei lubata, oleks parim kooseluseadus

3 kommenttia

Virossa näytään nyt edetyn siihen vääntöön, mitä Suomessa käytiin 1990-luvulla. Ainakin itse suhtaudun toiveikkaasti siihen, että jotain saadaan etelänaapurissa aikaankin.

Yleisen avioliiton suhteen toiveita tuskin on, joten siihen mäntyyn on turha hakata päätään. Askel kerrallaan on viisas taktiikka. Kun yksi edistys ei romauta taivasta, niin on paremmat höyryt ajaa junaa eteenpäin.

Nyt tarvitaan määrätietoista työtä sen suhteen, että epäröivät päättäjät saadaan ymmärtämään yhdenvertaisuuden edistämisen hyödyt ja onnistutaan hälventämään perusteettomia pelkoja.

Kommenttia muokattu: 30.10.2011 klo 12:21
  • 2 / 3
  • Raimo
  • 2.11.2011, 14.06
Ei usko että laki tulee. Vastustus on liian suuri.