Syrjintäsyytetyn puolustus Kanadassa: Homot ovat ok, mutta heidän käytöstään tulee saada arvostella vapaasti

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 1

Taistelua syrjintää vastaan käydään viime kädessä oikeussaleissa. Kanadassa on Korkeimpaan oikeuteen Ottawassa ehtinyt juttu, jossa homofobisen aineiston jakelusta syytteeseen joutuneen puolustus haluaa tehdä eron ”homokäytöksen” ja ”homouden sinänsä” arvostelun välillä.

Juttu on kiertänyt oikeusasteita kymmenisen vuotta. Homofobisia esitteitä Reginassa ja Saskatoonissa jakanut Bill Watcott hävisi aikanaan Saskatchewanin provinssin ihmisoikeuskomissiossa, mutta sai sittemmin vetoomustuomioistuimelta vapauttavan kannan. Kanadan Supreme Court kuuli puolustuksen argumentteja 12.10.

Bill Whatcottin lakimiehet yrittivät vetää rajaa seksuaalisen käytöksen julkisen arvostelun ja seksuaalisen suuntauksen julkisen arvostelun välillä. Whatcottin tukena on useita uskonnollisia järjestöjä.

Egale Canada -tasa-arvojärjestön lakimies Cynthia Petersen varoitti voimakkaasti seksuaalisen identiteetin ja seksuaalisen käytöksen erottamisesta toisistaan moraalisesti. – Tämä on vaarallinen ennakkotapaus, Petersen sanoi. – Eli siis muotoillaan, että vihapuhe esitteissä on vain käytöksestäsi, eikä olleenkaan sinusta henkilönä. – Tässä kielletään homo- ja lesbojen olemassaolon todellisuus, tiivisti Petersen.

Petersen ja mm Sakskatchewanin ihmisoikeuskomissio (SHRC) pelkäävät, että provinssin vetoomusoikeuden kanta loisi, lain voiman saadessaan, kaksitasoisen ihmisoikeussuojelun. Rotuun tai uskontoon kohdistuvaa syrjintää vastaan olisi parempi suoja kuin seksuaaliseen suuntautumiseen kohdistuvalla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Uutinen Xtrassa

1 kommenttia

Tässä on kyseessä yksi tärkeimmistä ja oleellisimmista asioista homouden kohdalla. Homous on ymmärrettävä ihmistä k o k o n a a n koskevana.