Moskova: Transgender-mielenosoittajat pidätettiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Tänään on kansaninvälinen päivä transihmisten patologisointia vastaan. Moskovassa terveysministeriön eteen kokoontui mielenosoitukseen klo 12 kymmenen homoa, lesboa ja transihmistä. Mielenosoitus ehti kestää 5 minuuttia, kun poliisit olivat paikalla ja viisi mielenosoittajaa pidätettiin. Pidätetyiksi joutuivat mm. tämän mielenosoituksen järjestäjä Anno Komarov, Juri Gavrikov (Pietarin priden organisaattori) ja Alexander Naumchik (Moskovan priden uusi suunnittelija).

Pidätetyt ovat nyt poliisiasemalla. Yleensä pidätetyiltä tarkistetaan henkilöllisyys ja määrätään sakkorangaistus. Sen jälkeen he pääsevät vapaiksi.


Kansainvälinen päivä transihmisten patologisointia vastaan

Tänään vietetään kansainvälistä päivää transihmisten sairaiksi luokittelua vastaan. Maailman terveysjärjestön ICD-luokittelussa käytetään termiä "Sexual Identity Disorder". Sitä pidetään mielisairautena. American Psychiatrist Associationin DSM-luokittelussa se on myös kirjattuna. Näitä molempia maailmassa käytettyjä luokitteluja ollaan muokkaamassa.

Venäjällä transihmiset ovat voineet korjauttaa sukupuolta vuodesta 1997 alkaen, mutta usein törmätään viranomaisten mielivaltaan. Esim. avioliitto voi johtaa viranomaisten kielteisiin päätöksiin. Mitään syrjintäsuojaa ei Venäjällä ole.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Berliinissä mielenilmaus

"Stop Trans*-Pathologization 2012” –toimintaryhmä pitää Berliinissä mielensoituksen tänään klo 16 Suomen aikaa kansainvälisen transihmisten patologisointia vastustavan teemapäivän osana. Tämä kansainvälinen kampanja „Stop Trans-Pathologisierung 2012“ vaatii, että sukupuoli-identiteettihäiriö poistetaan sairausluokittelusta. Tähän kampanjaan osallistuu ainakin 270 transryhmää 61 kaupungissa Euroopassa, Afrikassa, Aasiassa, Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Amerikassa. Transfobia on maailmalla laajalle levinnyttä. Transihmiset ovat jatkuvasti väkivallan kohteina. Vuosittain tapahtuu maailmassa kymmeniä transmurhia.


Euroopan parlamentti patologisointia vastaan

Euroopan parlamentti (EU-parlamentti) hyväksyi 28.9.2011 päätöslauselman, jossa se otti kantaa seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin liittyvien asioiden käsittelyyn YK:n ihmisoikeusneuvostossa. Parlamentti toisti sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia tukevan kantansa ja totesi mm.
(kohta 16.)

[Euroopan parlamentti] kehottaa komissiota ja Maailman terveysjärjestöä poistamaan sukupuolisen identiteetin häiriöt mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden luettelosta ja huolehtimaan siitä, että kansainvälisen tautiluokituksen (ICD-11) 11. versiota koskevissa neuvotteluissa otetaan käyttöön uusi luokittelu, jossa luovutaan patologisoinnista (käännös Trasekin nettisivulta)

Suomessa: TransHelsinki 2011 –tapahtuma marraskuun lopulla

Suomessa transihmisten asiat nousevat esiin marraskuussa Trans-Helsinki –tapahtumassa 16.11.2011–20.11.2011. Transtukipisteen johtava työntekijä Maarit Huuska kertoi toissa päivänä lähestyvästä tapahtumasta. Kuuntele 1 min 20 sek.


Audio
Maarit Huuska kertoi (ex tempore valmistelematta) marraskuun TransHelsinki-tapahtumasta, jossa mm. muistetaan murhattuja transihmisiä.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!