Nikolai Aleksejev heitti hanskat naulaan

  • Uutinen
  • Pride
  • vaeltaja2006
  • 2

Perjantain vastaisena yönä venäläinen homoaktivisti ja Moskovan Priden pääjärjestäjä Nikoilai Aleksejev ilmoitti, että hän vetäytyy pois niistä hommista. Hän luopuu Gayrussia.ru-sivuston pitämisestä ja pride-vastuista.

Tieto levisi Twitterissä ja Facebookissa eikä sitä ensin otettu vakavasti. Kuitenkin perjantaina Nikolai Aleksejev kertoi UkGayNewsille, että nyt riittää. Hänellä on pitkä lista perusteluja, mutta hän ei halua niitä nyt julkistaa. Tasan vuosi sitten Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi Moksovan pride-kiellot laittomiksi. Facebookissa Aleksejev kirjoittaa: ”Toivon kaikille menestystä. Olen tehnyt kaiken, minkä pystyin. Tehkää te paremmin.”

Nyt toiminnalle joudutaan etsimään uudet vetäjät. Todennäköinen seuraaja on Nikolai Baev. Hän puhuu hyvää englantia ja saksaa ja tekee rennontyyppisesti strategiatyötä. Hän pystyy ehkä luomaan lisää yhteistyötä muihin Venäjällä vaikuttaviiin HLBTI-organisaatioihin. Toinen nimi, joka esiintyy tapahtumien järjestelyissä, on Alexander Naumchik.

Baev vallitteli eilen Nikolai Aleksejevin lähtöä ja ylisti tämän saavutuksia. Nyt on mustaa valkoisella: homomielenosoituksiin kohdistuvat kiellot ovat Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan laittomia. Ennemmin tai myöhemmin tuomion vaikutuksia tullaan tarkastelemaan.

Media on Venäjällä viime vuosina yhä enemmän alkanut kirjoittaa homoseksuaalisuudesta. Kuitenkin maa on erittäin homofobinen. Nikolai Aleksejeville oli mahdollisesti turhauttavaa, että vuonna 2009 Eurovisiokilpailun aikana Moskovan Pride ei saanut sellaista näkyvyyttä ja tukea kuin oli toivottu. Aleksejev istui viisuillan putkassa, kun muut katselivat haltioituneina supershowta. Monissa tilanteissa Aleksejev syytteli muita HLBTI-toimijoita, ja yhteistyötä ei syntynyt.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

(kuva: Gayrussia)

Aleksejev Helsingissä toukokuussa 2009

2 kommenttia

Aleksejevin työn tuloksena Venäjän glbti-ihmisten tilanne on tullut hyvin kansainväliseen tietouteen. Samoin kotimaassaan homokeskustelu on lähtenyt käyntiin, toki vielä kituliaasti.

Joka tapauksessa hänen työlleen on nostettava hattua.

En usko, että Aleksejev kokonaan lopettaa homoasian hyväksi työskentelyään, vaan siirtyy taka-alalle.
Hyvin näyttää Aleksejevin sydän yhä palavan GayRussian asialle. Joitakin hetkiä sitten poliisi pidätti GayRussian tuoreen johtohahmon, Alexander Naumchikin ja muutaman muun aktivistin terveysministeriön edustalla transsukupuolisuuden sairausleimaa vastustavasta mielenosoituksesta. Muut pidätetyt olivat Anno Komarov, Yury Gavrikov ja Alexey Kiselev. Aleksejev hoitelee epävirallista tiedottamista ansiokkaasti oman julkisuutensa turvin.