Brokeback Mountain kerää palkintoja

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren

Ang Leen ohjaama Brokeback Mountain keräsi odotetusti suurimman määrän Oscar-ehdokkuuksia tänä vuonna. Se on ehdolla kahdeksassa Oscar-kategoriassa, jotka ovat paras miespääosa, paras miessivuosa, paras naissivuosa, paras kuvaus, paras ohjaus, paras alkuperäismusiikki, paras elokuva, paras käsikirjoitus. Oscarit jaetaan 5. maaliskuuta 78. kerran.

Elokuva perustuu Annie Proulx'n novelliin, joka julkaistiin kymmenisen vuotta sitten The New Yorker -lehdessä. Suomennettu versio siitä löytyy kirjasta "Lyhyt kantama: kertomuksia Wyomingista". Tarina kertoo kahdesta toisiaan rakastavasta cowboysta, jotka pystyvät olemaan yhdessä ainoastaan yhteisillä kalaretkillään. Aikuistuessaan molemmat ovat hankkineet tahoilleen heteroperheen.

Elokuvaa on ylistetty lehdistössä, ja se on voittanut jo useita palkintoja. Se sai neljä kultaista maapalloa (paras draamaelokuva, paras ohjaus, paras käsikirjoitus ja paras alkuperäinen musiikki/laulu). Lisäksi se on voittanut Venetsian elokuvajuhlilla Kultaisen leijonan, eli parhaan elokuvan palkinnon ja Yhdysvaltain elokuvaohjaajien kilta palkitsi elokuvan vuoden parhaana. Suomessa elokuva on pyörinyt täysille katsojille ja jakelija onkin ilmoittanut lisäkopioiden hankkimisesta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Brokeback Mountain on myös nostanut kärttyisiä äänenpainoja. Etenkin USA:n oikea laita ja uskonkiihkoilijat ovat paheksuneet elokuvaa ja sen saamaa myönteistä julkisuutta, ja ovat nimittäneet elokuvaa homoseksuaalien propagandaksi. Periamerikkalaisen elämäntavan ilmentymäksi nostettujen ja todellista miesihannetta edustavien cowboyden homoseksuaaliset suhteet ovat olleet amerikkalaisessa yhteiskunnassa tabu.

Lisää:
- Elokuvasivut: Vuoden Oscar-ehdokkuudet on julkaistu - Ang Leen Brokeback Mountainille kahdeksan ehdokkuutta
- Elokuvan esittely
- www.brokebackmountain.com (elokuvan kotisivu)
- Keskustelu: Brokeback Mountain
- Keskustelu: Brokeback Mountain -elokuvan nähneiden keskustelua

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!