Tutkimus USAsta: Syöpä nielussa voi liittyä oraalikontakteihin

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006


Journal of Clinical Oncology julkaisi lokakuun 3. päivänä tutkimuksen, jossa tutkittiin nielusyövän lisääntymisen syitä. Aiheuttajana voi olla HPV-virus ja mahdollisesti oraaliset kontaktit.

Tutkimusaineistona oli 271 kudosnäytettä vuosilta 1984-2004. Kun selvitettiin niiden HPV-status (papilloomavirus), kävi ilmi, että HPV-positiivisten näytteiden määrä oli lisääntynyt tutkimusaikana 225%. Samaan aikaan alkoholin ja tupakan osuus nielun alueen syövän aiheuttajana on laskenut 50%. Nyt tutkijat arvioivat, että nielun alueen syöpien määrä on vuonna 2020 suurempi kuin naisilla kohdunkaulan syövät.

Aikaisemmin HPV-syövät olivat pääasiassa naisten tauti, mutta nyt syöpiä esiintyy yhä enemmän miehillä. Onkin ehdotettu, että rokotuksia laajennettaisiin myös nuoriin miehiin. Nykyään rokotuksia annetaan rutiiniinomaisesti vain nuorille naisille.

Alkoholin ja tupakan aiheuttamat nielun alueen syövät olivat aikaisemmin pääasiassa iäkkäämpien miesten ongelma (ikä 50-80v). HPV-virruksen aiheuttamia syöpiä tulee ilmi ikäryhmissä 30-50v. Miksi niitä on miehillä? Sitä varmaan selvitetään tarkemmin tulevaisuudessa.

Uutinen englanninkielisenä

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta