Viron homoliittokeskustelussa pieniä valonpilkahduksia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Virossa avoliitossa elävien hetero- ja homoparien toiveet saada mahdollisuus jollakin tavalla rekisteröidä parisuhteensa ovat nytkähtäneet eteenpäin, sillä hanketta henkeen ja vereen vastustaneesta, hallituksessa istuvasta konservatiivisesta Isänmaan ja Res Publican Liitosta (IRL) on alkanut kuulua hyväksyvämpiä äänenpainoja. Reformipuolue ja sosiaalidemokraatit ovat suhtautuneet muutoksiin myönteisemmin.

Virossa avioliitto ei ole suuressa huudossa

Monet virolaiset heteroparitkaan eivät ole halunneet solmia avioliittoa, vaan elävät avosuhteessa. Viimeisen vuosikymmenen aikana Virossa tehdyistä sosiaalitutkimuksista selviää, että Virossa suuri joukko pareista elää avosuhteessa ja että vuodesta 2005 lähtien suurin osa lapsista on syntynyt avioliiton ulkopuolella. Homopareille ei Viron nykyisen lainsäädännön mukaan ole tarjolla minkäänlaista mahdollisuutta saattaa parisuhdettaan yhteiskunnan oikeudellisen suojan alle.

Jo jonkin aikaa on julkisuudessa keskusteltu vaihtoehdoista, joilla avosuhteen osapuolten keskinäiset vastuut ja oikeudet olisi mahdollista määritellä. Näitä asioita ovat mm. omaisuudenjako erotilanteessa, elatusvelvollisuuteen liittyvät kysymykset, perintökoukerot ja muut oikeudelliset kysymykset.

Neljä ehdotusta parisuhteiden lailla säätelyn kehittämiseksi

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Oikeusministeri Kristen Michal (Reformipuolue) lähetti elokuun alussa neljälle suurimmalle puolueelle (parlamentissa istuville puolueille) kirjeen, jossa hän ehdotti neljää vaihtoehtoista ratkaisua kehittää parisuhteiden säätelemistä lailla. Ehdotukset koskevat myös samaa sukupuolta olevia pareja. Puolueiden oli määrä vastata tämän viikon alkuun mennessä.

Michalin ehdotukset ovat (lyhennettynä) seuraavat:
- Nykytilanteen säilyttäminen, jossa vain heteroparit voivat solmia avioliiton
- Paketti standardisopimusmalleja, joilla parin keskinäiset suhteet voidaan määritellä
- Nykylainsäädännön kehittäminen ja erityinen kumppanuussopimus osapuolten välille
- Yleinen avioliittolaki, joka koskisi myös samaa sukupuolta olevia pareja

» lue tarkemmin ehdotuksista

Avioliittoa kevyemmästä järjestelystä on toivottu ratkaisua myös samaa sukupuolta olevien parien mahdollisuuteen sopia yhteiselämänsä käytännön järjestelyt. Toistaiseksi avioliiton avaaminen homo- ja lesbopareille tai edes lähes yhdenvertaisen parisuhdelainsäädännön samaa sukupuolta oleville pareille on hyvin epätodennäköistä, koska tarvittavaa tahtoa ratkaista asia ei ole puolueiden piirissä tai yleensäkään virolaisessa yhteiskunnassa.

Keskustelua käydään

Keväällä Viron oikeuskansleri oli kiinnittänyt huomiota homoparien asemaan. Viime viikkoina oikeusministerin kirjeen myötä asiasta on keskusteltu eri puolueissa.

Reformipuolueessa mm. pääministeri Andrus Ansip toivoo, että aukko lainsäädännössä saataisiin täytettyä. Sosiaalidemokraattien joukossa on myös halua parantaa muiden kuin avioliiton solmineiden parien asemaa.

IRL ilmoitti viime viikolla, että muutoksille ei ole tarvetta, mutta sen jälkeen on esiintynyt suopeampiakin äänenpainoja. Nyt IRL aikoo keskustella asiasta uudemman kerran. IRL:n edustaja sosiaalivaliokunnassa on sitä mieltä, että asiaan pitää paneutua syvemmin. IRL:n ratkaisuista riippuu, nytkähtävätkö avoliittolainsäädäntöasiat eteenpäin ja pääsevätkö homoparit kyytiin.

Samaa sukupuolta olevien parisuhteet ovat kuitenkin olleet keskusteluissa enemmän sivujuonteena heteroavoliittojen ollessa pääkysymys.

Postimees: Abielusõrmuseta paaridele terendab lootus oma suhe seadustada

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!