Intersukupuolisia lapsia leikellään yhä Suomessa

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006
  • 2

Tämä juttu oli Kalevassa vuosi sitten. Marraskuussa järjestetään jälleen Trans-Helsinki-tapahtuma. Kyselemme siellä, onko tilanteeseen tullut muutosta. ( http://www.trasek.net/?p=610 )

*****

Oulussakin syntyy vuodessa muutama vauva, joiden sukupuoli ei selviä rutiinivilkaisulla. Kyseessä voi olla intersukupuolinen ilhminen. Intersukupuolisten ihmisoikeudet pitää turvata jo vauvana. Nyt heidän oikeutensa eivät toteudu, kun vedotaan lääkitieteeseen ja tartutaan veitseen.

Näin kertoo Kalevassa kirurgian ja lastenkirurgian erikoislääkäri Mika Venhola Oulun yliopistollisesta sairaalasta. Hän kävi luennoimassa leikkausosaston sairaanhoitajien valtakunnallisilla opintopäivillä Oulussa.

Osa intersukupuolisille tyttövauvoille tehdyistä toimenpiteistä vastaa naisten ympärileikkausta, ja se on Suomessa kiellettyä. Pikkulasten sukupuolielimiä ei saisi muokata kosmeettisista syistä. Vanhemmat tai jotkut lääkärit ehkä haluaisivat, että lasta parannellaan sukupuolistandardien mukaiseksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Venhola sanoo, että veitseen tartutaan, kun lapsen terveys sitä vaatii. Intersukupuolisuus ei ole sairaus vaan erilaisuus. On pieni joukko lääkäreitä, jotka tarjoavat "parantelua" ja vanhemmat saattavat olla siitä ilahtuneita. Pitäisi kuitenkin odottaa sitä, että lapsi pystyy itse määrittämään sukupuolisen identiteettinsä. Aivot on tärkein sukupuolielin.

On intersukupuolisia aikuisia, jotka ovat säästyneet lapsuuden leikkauksilta. Vain harva heistä haluaa aikuisena leikkauksen. Vertaisryhmä on parempi apu.

Koko artikkeli on tässä

2 kommenttia

  • 2 / 2
  • Suvi-Tuuli Allan
  • 28.3.2012, 7.43
Sukupuoli ei vilkaisulla selviä. Kysykää lapselta.