Virossa luterilaisessa kirkossa on ryhdytty vastustamaan homofobiaa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti

Seurauksena pastori Heino Nurkin erottamisesta Viron luterilaisen kirkon papin tehtävästä hänen homoseksuaalisuutensa takia, kirkon piirissä on julkaistu manifesti suvaitsemattomuutta ja homofobiaa vastaan.

LHBT-myönteiset kirkon jäsenet ovat ryhtyneet vastustamaan lisääntynyttä autoritarisuutta, sulkeutuneisuutta ja suvaitsemattomuutta, joka ilmenee esimerkiksi homofobiana. Viron kirkkojen neuvostolle, kaikille kirkoille ja seurakunnille osoitetussa Humanistisen kristillisyyden manifestissa todetaan:

- Viron yhteiskuntaa leimaavat pyrkimykset suurempaan demokratiaan, avoimuuteen ja suvaitsevaisuuteen. Tuemme näitä pyrkimyksiä. Huolestuneina olemme kuitenkin havainneet, että samaan aikaan useissa kirkoissa on lisääntynyt autoritaarisuus, sulkeutuneisuus ja suvaitsemattomuus. Kristillinen oppi pyritään asettamaan vastakkain yhteiskunnan humanististen arvojen kanssa. Ymmärrämme vastustuksen kumpuavan pelosta ja epävarmuudesta, mitä yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset aiheuttavat. Meistä tämä asenne ei kuitenkaan auta muuttamaan yhteiskuntaa vaan estää kirkkojen oman elämän kehitystä.

Manifestissa esitetään näkemys kirkosta ja kristillisyydestä kuudessa teesissä.

Manifestin takana olevan ryhmän julkaisemassa lehdistötiedotteessa kerrotaan heteron teologin Jaan Lahen esittäneen voimakkaan kannanoton homofobiaa vastaan kirkossa, eroamalla luennoitsijan tehtävistään. Hän ei halua kouluttaa uusia pappeja tässä ilmapiirissä: "Emme hyväksy vihapuheen levittämistä kirkossamme ja sen oikeuttamista Raamatulla".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Manifesti on julkaistu internetissä kansalaisaddressina viroksi, suomeksi, englanniksi, saksaksi ja venäjäksi. Myöhemmin manifesti julkaistaan myös ranskaksi ja puolaksi. Sen julkaisijat toivovat tukijoiden allekirjoituksia kaikkialta maailmasta. Linkit manifestiin ja lehdistötiedotteeseen löytyvät tämän uutisen lopusta.

***********

Vastaisku tuli välittömästi. "Traditionaalisen" kristillisyyden kannattajat julkaisivat rinnakkaisen taikka vastamanifestin, johon nyt kerätään myös allekirjoituksia.

Kirjoittajan kuva Tarton Johanneksen kirkosta

Humanistisen kristillisyyden manifesti suomeksi
Lehdistötiedote englanniksi
Ranneliike-uutinen Heino Nurkin erottamisesta seminaarin kouluttajan tehtävistä

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!