John Vikström muisteli homo-ongelmaisten järjestämiä harhaoppisuussyytteitä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto

Evl-kirkon arkkipiispana 1982-1998 toiminut John Vikström muisteli 80-vuotishaastattelussaan (HS, 1.10.11, sivu C9) 90-luvun alkupuolen homoasenteita. Arkkipiispa oli radiohaastattelussa arvostellut joidenkin poliitikkojen homovastaisuutta. Eduskunnassa oli sitä ennen käytetty jyrkkää kieltä homojen oikeuksista virallisiin parisuhteisiin.

Kirkon konservatiivit olivat keränneet adressom arkkipiispaa vastaan ja heidän edustajansa julkistivat sen kesken piispainkokouksen. Vikströmin sanoja käytettiin aseena naispappeutta vastaan. Kantelun johdosta Vikström joutui vastaamaan syytöksistä harhaopista tuomiokapitulin edessä. Sitä ennen vastaavaa oli nähty Suomessa 1600-luvulla. Vikströmiä ei todettu syylliseksi.

Vuoden 1993 selvittelyjen aikana Vikström oli selvinnyt mm muistamalla arkkipiispa Martti Simojoen ohjetta siitä, että jaksaa, kun ei joudu ristiriitaan omien arvojensa kanssa. -Pidä huoli, että kuvasi on ehjä, kun katsot peiliin, oli Simojoki sanonut ensimmäistä piispatehtäväänsä Porvoossa 1970 aloittamassa olleelle Vikströmille.

80-vuotishaastattelussa Vikström on pahoillaan Suomen nykyisestä kovuudesta. - Vastakkainasettellun ja ehdottomuuden ilmapiiri on tekemässä Suomesta paikan, jossa kaikkien oleminen ja ihmisarvo kärsivät. Hän sanoo, ettei kirkonmiehenä halua ottaa kantaa puoluepolitiikkaan, mutta toteaa erityisesti nyt näkyvän perussuomalaisten rasistisiiven vihamielisyys maahanmuuttajia kohtaan. Vikström toteaa, että puheet ovat kärjistyneet kevään eduskuntavaalien jälkeen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vikströmin syntymäpäivähaastattelun toimittaja HS:ssä oli Katja Kuokkanen.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!