Poika vai tyttö tv2:n Silminnäkijässä

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006

Silminnäkijän Poika vai tyttö –dokumentti oli Amerikasta. Aiheena olivat lapset, jotka kokivat elävänsä ruumiissa, joka on väärää sukupuolta. Tyttö pojan ruumiissa tai toisinpäin. Lapsihaastateltavat olivat erittäin tietoisia siitä, ovatko he poikia vai tyttöjä. Yksi äiti sanoi, että hän itsekin tiesi varsin tarkasti nelivuotiaana olevansa tyttö. Haastateltavat lapset pystyivät erinomaisesti analysoimaan omaa tilannettaan. Ilmeisesti problemaattinen tilanne johtaa siihen, että asian joutuu jo lapsena miettimään tarkasti. Vanhemmille on usein iso kysymys se, miten asiaan tulisi suhtautua. Onhan se aika harvinainen ilmiö ja tietoa oli ainakin aikaisemmin hyvin vähän. Onneksi asia on viime vuosina noussut näkyvästi julkisuuteen.

Ohjelmassa jätettiin mietittäväksi se, missä vaiheessa hormonihoitoja aletaan antaa. Jos tytöstä pojaksi kasvavan puberteettia viivästytetään, se lisää pituuskasvua. Lapset joutuivat ottamaan kantaa myös siihen, että hormonihoitojen aloittaminen merkitsee koko elämää koskevia päätöksiä. Tyttö, joka muuttuu pojaksi, menettää kykynsä saada omia lapsia.

Suomen tilannetta sivuttiin vain lyhyesti. Meillä ilmeisesti hoitoja yritetään lykätä hieman myöhäisempään vaiheeseen. Ohjelman amerikkalainen asiantuntija sanoi, että joillakin halu eri sukupuoleen saattaa heikentyä murrosiässä, mutta ohjelmassa haastatellut lapset olivat hyvin varmoja omasta sukupuoli-identiteetistään.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ohjelma on YLEn Areenassa kuukauden ajan

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!