Ranneliike.net on kymmenvuotias

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Ranneliike net
  • 2

Ranneliike.net täyttää kymmenen vuotta tänään 30. syyskuuta. Sivusto aloitti toimintansa vuonna 2001. Kymmenessä vuodessa sivusto on kasvanut monipuoliseksi tiedonvälittäjäksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavissa asioista, mutta edelleen ranneliike.net on vapaaehtoisvoimin tehty palvelu erityisesti suomalaisille homoille ja heidän ystävilleen. Samoin edelleen sivuston tavoite on olla "homokansan yhdistävä tekijä" - paikka, missä erilaisetkin ajatukset voivat kohdata.

Vuonna 2003 sivustolle perustettiin taustayhdistys, jonka nimeksi tuli Ranneliike ry. Yhdistyksen nimi vaihdettiin vuonna 2009 Sateenkaariyhteisöt ry:ksi, koska yhdistys ylläpitää ranneliike.netin ohella myös toisia verkkosivustoja ja sillä on muutakin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä koskettavaa toimintaa.

Ranneliike.net ja sen taustayhdistys pyrkii käymään vuoropuhelua kaikkien suomalaisten "sateenkaari"-toimijoiden kanssa ja yrittää omalla työllään helpottaa ja edistää näiden työtä ja tunnettuutta. Muiden toimijoiden kanssa tehdään myös paljon yhteistyötä.


- Ranneliike on yksi Suomen pitkäikäisimmistä hlbt-medioista. Se on merkittävä yhteiskunnallisen yhdenvertaisuuskehityksen ja hlbti-liikkeen dokumentoija ja kommentaattori. Ranneliike tekee myös tutkivaa journalismia ja näkyvää vaikuttamistyötä, esimerkkinä Homofobian vastaisen päivän 1705-kampanjan lanseeraaminen ja Homofobian vastaisen lähettilään valitseminen jo vuosien ajan. Nettimediana Ranneliike on ajan hermolla ja helposti saavutettava. Seta on iloinen monipuolisesta yhteistyöstään Ranneliikkeen kanssa. Toivotan Ranneliikkeen työlle menestystä myös tulevina vuosina, onnittelee Seta ry:n pääsihteeri Aija Salo 10-vuotiasta ranneliike.netiä.


- Jo ranneliike.netiä perustettaessa minulla oli tunne, että nyt olemme rakentamassa jotain suurta. Mikään ennakkoaavistus ei kuitenkaan kertonut minulle millaista ylpeyttä tunnen joka päivä sivustostamme tänäkin päivänä. Hämmästelen yhä päivittäin sitä kuinka hyvää työtä kaikki toiminnassa joko yhdistyksen jäseninä tai vapaaehtoisina avustajina mukana olevat tekevät, sanoo Ranneliike.netin taustayhdistyksen, Sateenkaariyhteisöt ry:n puheenjohtaja Mikko Kivinen.
- Parisuhdelain läpimeno sytytti aikanaan palon meissä perustajajäsenissä, joka on sittemmin tarttunut voimakkaasti myös vapaaehtoisiin avustajiimme. Heidän avullaan ranneliike.netin sisältö on nostettu tasolle, jolle me sen aina halusimme, arvioi Kivinen ja toivoo samalla uusienkin kirjoittajien tulemista mukaan.
- Haluan samalla, kun onnittelen itse ranneliike.netiä sen 10-vuotisjuhlapäivänä, onnitella siis myös kaikkia niitä ihmisiä, jotka osallistuvat sivustomme rakentamiseen päivästä toiseen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Toimitustyö ranneliike.netissä poikkeaa tavanomaisesta etenkin siinä, että yleisohjeiden puitteissa sisällöntuotanto on varsin itseohjautuvaa. Vaikka panos on vapaaehtoispohjalla eli harrastetta, aika vähän näyttää jäävän hoitamatta, sanoo ranneliike.netin toimitustyöhön viime keväästä lähtien osallistunut Juhani Niinistö Helsingistä.
- Äskettäin asuin muutaman vuoden Kanadassa. Ennen liberaalina tunnettu maa on polarisoitunut voimakkaasti mm HLBT-kysymyksissä ja tasa-arvoaihepiirissä on jouduttu puolustuskannalle. Pääministeri Stephen Harper ja paikallistason konservatiivit eivät ole jättäneet mahdollisuuksia käyttämättä kehityksen kääntämiseksi taaksepäin. Kokemukset Kanadassa motivoivat osallistumista tähän toimitustyöhön, sanoo Niinistö.
- Näen ranneliike.netin paitsi kanavana suoraan yleisölle, myös palveluna, jota yleismedian väki voi käyttää taustana ja lähteenä.


- 10 vuotta on nykyään pitkä aika. Harva tekee samaa kuin 10v sitten ja harva uusi, kaupallinen media pärjää kilpailussa vuosikymmenen. Olen tainnut olla mukana enimmän aikaa tästä ensimmäisestä 10 vuodesta. Päätoimittaja kysyi haluista kirjoittaa artikkeleita, enkä tiedä miten paljon Sami on sitä kysymystä joutunut katumaan, miettii erityisesti urheilun tapahtumia, mutta paljon muutakin seuraava Ossi Halme.
- Seuraan mediavirtaa sen verran tiiviisti, että sieltä tulee poimittua juttuja, jotka eivät muuten aina ylitä uutiskynnystä. Varsinkin kun verkkomediat ovat kuin samasta tuubista puserrettuja eikä edes julkisen palvelun monoliitti ole täydellinen. Itselle kaikkein hektisin tilanne oli ns. pride-iskujen aikaan, kun taisimme olla ainoa mediatoimija, joka pystyi heti alussa julkaisemaan jatkuvia päivityksiä. Täytyi pitää pää kylmänä oman kotikoneen äärellä tuntien matkan päässä tapahtumapaikasta.
- Kirjoitustyylini on joskus "oikeisiin toimittajiin" nähden piikittelevä. Kirjoitan aika paljon mm. urheilusta, koska se on aihealueena merkittävä, mutta siellä on paljon Suomessa hukattuja näkökulmia.
- Skandaalinomainen uutisointi kerää lukijoita, mutta itse en suostuisi julkaisemaan kenenkään minulle uskomia salaisuuksia. Kirjoittajana tuomitsen myös pakko-outtaamiset jyrkästi, paitsi jos kyseessä on henkilö, joka on räikeästi julkisuudessa vetänyt juuri päinvastaista, agressiivista linjaa.
- Olen aina kirjoittanut omalla nimellä, koska nimimerkki voi vaikuttaa epämääräiseltä varsinkin verkossa. Jos siitä on ongelmia tullut, niin ne ovat olleet epäsuoria. Jos joku lakkaa morjestamasta, niin paljon en ole menettänyt. Minkä kirjoitin, sen kirjoitin. Perisuomalaista olisi valvoa tietysti yöt miettien, että mitähän tästäkin seuraa, mutta kyräilymentaliteetilla ei ole ikinä voitettu mitään.


- Ranneliike.net on kasvanut kymmenessä vuodessa aikuiseksi. Jos ranneliike.nettiä ei olisi, se pitäisi keksiä. Verkkosivusto on elänyt ja muuttunut vuosien kuluessa ensin aktiivisesta keskustelufoorumista nyt myös (homo)poliittiseksi uutisfoorumiksi. Tähän on tarvittu kaksi perusseikkaa, kunnollinen alusta, eli verkkosivusto internettiin ja siihen sisältöä, sanoo ranneliike.netiin uutisia toimittava Juhani Viherlahti.
- Ranneliike.netin perustajaryhmä (Sateenkaariyhteistöt ry) on tehnyt erinomaista työtä rakentaessaan ja ylläpitäessään monipuolista verkkosivustoa. Isoja kehitysasekeleita ovat olleet esimerkiksi rekisteröityminen ja uutisaineiston erottaminen keskusteluista erikseen omaksi osiokseen.
- Sivuston ylläpitoryhmä on houkutellut mukaan joukon kirjoittajia tuottamaan uutissisältöä. Tähän toimittajaryhmään olen kuulunut jo kohtuullisen pitkään. Ryhmän jäsenillä on kullakin erilaista tietoa ja osaamista yhteiskunnasta ja hlbti-maailmasta. Se monipuolistaa uutissisältöä. Jos jokin aihe on tuntunut vieraalta, ryhmän toinen jäsen on saattanut noukkia aiheen ja tehdä siitä uutisen. Toimittajien yhteistyö on ajan myötä tiivistynyt ja kehittynyt. Toimittajaryhmä saa uutisaiheita ja -vinkkejä internetin lisäksi monelta ranneliike.netin lukijalta ja nykyisin myös ulkopuolisilta tahoilta, jotka tietävät sivuston linjan ja arvelevat jonkin aiheen kiinnostavan lukijakuntaa
, arvioi Viherlahti.
- Olen kokenut työskentelyn ranneliike.netin toimittajana hyvin antoisaksi ja joskus haastavaksikin. Kosketus sateenkaarimaailmaan niin Suomessa kuin muuallakin säilyy uutisia kirjoittaessa hyvänä.
- Kiitän Sateenkaariyhteisöt ry:n aktiiveja hienosta toteutuksesta ja hyvin toimivasta yhteistyöstä. Tästä on hyvä jatkaa seuraavalle kymmenvuotiskaudelle.


Ranneliike.netin päätoimittaja Sami Mollgren uskoo, että ranneliike.net on lisännyt seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien mahdollisuutta keskustella ja saada tietoa itseään koskevista asioista.
- Ranneliike.netin yksi tärkeimpiä osioita on keskustelufoorumi. Olen vastaanottanut lukuisia palautteita keskusteluihin osallistuneilta tai niitä seuranneilta. Kun ihmiset näkevät, että samanlaisia asioita miettiviä on muitakin, niin omatkin ajatukset loksahtavat helpommin urilleen, pohtii Mollgren.
- Toinen yhtä tärkeä asia on ranneliike.netin viime vuosina parantunut ja monipuolistunut uutistoiminta. Joukko vapaaehtoisia aktiivisia uutistoimittajia on avannut uusia ikkunoita kotimaahan ja maailmalle, sateenkaaren alla elettävään todellisuuteen. Erityisesti heitä haluan kiittää!

2 kommenttia

  • 2 / 2
  • Hannu, Tre
  • 3.10.2011, 17.33
Lämpimät onnitteluni. Toivon että jatkatte samalla linjalla.
En nyt ehdi kehua enempää, sillä minulla ei ole tällä viikolla omaa verkkoyhteyttä vaan käytän kirjaston tietokonetta.