Jone Nikula homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettiläs

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Ranneliike ry järjesti 17. toukokuuta kansainvälisenä homofobian vastaisena päivänä 1705-tapahtuman, jossa Jone Nikula nimitettiin homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettilääksi.

17. toukokuuta on kansainvälinen homofobian vastainen päivä, jonka tarkoituksena on havahduttaa ihmiset huomaamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen olemassaolo sekä näiden kohtaama syrjintä ja homofobia.

Ranneliike ry järjesti Helsingissä torstaina 17.5.2007 kansainvälisen homofobian vastaisen päivän teemaan liittyvän 1705-nimisen hyväntekeväisyystilaisuuden. Teemapäivän ohjelmaa oli keskipäivästä alkaen. Aurinkoinen ja mukavan lämmin keli antoi mahdollisuuden ohjelman tuoksinassa aina välillä hengähtää kävelykadun terassilla, vaikkapa kahvia tai limua hörppien.

Iltapäivän keskustelutilaisuudessa pohjustuksen tekivät SETA ry:n pääsihteeri Aija Salo aiheesta "homofobia suomalaisessa nyky-yhteiskunnassa; miten homofobia esiintyy, vai esiintyykö sitä, suomalaisilla työpaikoilla ja kouluelämässä?" ja QLife - Traveller's Guiden päätoimittaja Ilkka Veiström aiheesta "homojen sisäinen homofobia". Keskustelu oli vilkasta ja monenlaisia näkökulmia esitettiin.

Virallinen osuus alkoi viiden jälkeen. Puhumassa ovat mm. SETA ry:n pääsihteeri Aija Salo, Europarlamentaarikko Alexander Stubb ja Ville Ylikahri. Virallisen osuuden juonsi Manne Maalismaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Aija Salo toi puheessaan esiin mm. EU-parlamentin merkityksen homo- ja transfobian vastaisessa taistelussa. Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen toiminta sai kiitosta. Tuomioistuin totesi hiljan Varsovan kaupungin kiellon pride-kulkueelle olleen laiton. Vaikka kyseessä oli ensisijaisesti kokoontumisvapauden suojelu, antoi päätös kuitenkin viestin, että myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöillä on oikeus kokoontua, oikeus ilmaisuvapauteen ja oikeus vapaasti kertoa omasta elämästään ja iloita siitä ja käsitellä sitä yhteiskunnallisena ilmiönä.


Juontaja Manne Maalismaa ja Setan pääsihteeri Aija Salo

Alexander Stubb puhui Euroopan Unionin toiminnasta seksuaalivähemmistöihin ja homofobian vähentämiseen liittyvissä kysymyksissä. Stubb toi esiin homofobian, jonka hän itse - "lihaa syövänä heterona" (Z-lehden Sari Virtasen luonnehdinta) - on kohdannut, kun hänet valittiin Euroopan Unionin homoasioiden ryhmän varapuheenjohtajaksi. Hän sai lukuisia haukkumakirjeitä sähköpostitse "Se oli ihan käsittämätöntä", totesi hän. Myös homoteemaisista aiheista syntyneet kirjoitukset ovat tuoneet hänelle haukkumakirjeitä homojen oikeuksien ajamisesta. Hän toivoi, että homofobia ihmisten mielissä nousisi samalle tasolle kuin rasismi. Stubb kertoi myös EU-parlamentissa elävästä homofobiasta, jota esimerkiksi puolalaiset EU-parlamentaarikot ovat puheissaan osoittaneet.


Europarlamentaarikko Alexander Stubb puhumassa

Ville Ylikahri valotti koulumaailmassa esiintyvästä homofobiasta. Hänellä oli monenlaisia näkemyksiä asiasta, sillä hän on työskennellyt opettajana. Hänen mukaansa tilanne on jonkin verran parantunut viimeisten vuosien aikana. Oppilaat suhtautuvat ei-heterouteen paremmin, kun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä on ollut näkyvillä. Opettajan avoin kuuluminen seksuaalivähemmistöön tuo mukanaan ennakkoluuloja ja homofobiaa. Pahimmillaan jotkut yhä yhdistävät homouden pedofiliaan.

Tilaisuudessa käynnistettiin virallisesti ja esiteltiin homofobian vastainen "Onko sulla oikeus...?" -kampanja ja avattiin sen Internetsivisuto www.homofobia.fi. Homofobia.fi -sivustolle on koottu tietopaketti homofobiasta, homoseksuaalisuudesta ja kampanjasta. Homofobian vastaiseen kampanjaan liittyvä toiminta tosin oli tavallaan käynnistynyt jo kevään eduskuntavaalien alla "Älä äänestä homofobiaa eduskuntaan!" -kampanjalla.

ranneliike ry:n arkistointiprojekti "Pinkki arkisto", jonka ensimmäiset tulokset näkivät samalla päivänvalon. Pinkkiin arkistoon kootaan ajan mittaan glbt-teemaista mm. ääni-, kuva-, ja videomateriaalia. Arkisto on kimmoliisa.net -sivustolla.

» Kuuntele virallisen osuuden puheet Pinkistä arkistosta

Heti virallisen osuuden jälkeen esiintyi Helsingin gay-kuoro Out ´n loud, jonka jälkeen alkoiVinokinon järjestämä lyhytelokuvakooste. Alkuillan musiikkiteema on kaikkien aikojen Gay-klassikot. Levylautasella ovat muiden muassa Gloria Gaynor, Madonna, Village People, Paula Koivuniemi, Cher, Pet Shop Boys ja Donna Summer. Lavalla puolilta öin nähty illan pääesiintyjä Vicky Rosti ja Menneisyyden vangit innosti paikalla olleet riehakkaaseen menoon.


Helsingin Gaykuoro Out ´n Loud esiintyi

Jone Nikula vastustamaan homofobiaa

Jone Nikula ei pelkää sanoa mitä ajattelee ja hän puolustaa erilaisia ihmisiä omilla puheillaan. Jone on kiinnittänyt huomiota kaapista ulostulemiseen meikäläisessä yhteiskunnassa vaadittavaan rohkeuteen. Häntä pidetään suorapuheisena "äijänä", joka pystyy kommunikoimaan myös muiden "äijien" kanssa. Esimerkiksi näiden asioiden vuoksi ranneliike ry pyysi rockin monitoimimies Jone Nikulaa ryhtymään homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettilääksi.

Laulaja Arja Saijonmaa nimitettiin 17.5.2006 homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettilääksi. Hän on tehnyt työtä ihmisoikeusasioiden puolesta niin meillä kuin muuallakin. Vuosi sitten Arja Saijonmaa totesi mm. että Suomessa osataan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvistä ihmisoikeusasioista vaieta erinomaisesti kahdella kielellä, toisin kuin Ruotsissa jossa tiedotusvälineet kykenevät käsittelemään aihetta luontevasti.

Lue lisää:

- www.1705.fi
- www.homofobia.fi
- www.kimmoliisa.net - ja Pinkki arkisto
- Keskustelu: 1705-tapahtuma @ Dtm, 17.5.2007

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!