Verenluovutus: Suomi odottaa eurooppalaisia suosituksia

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • jnsto
  • 2

Miesten välinen yhdyntä kieltää verenluovutuksen enää vain määräaikaisesti jo muutamassa teollisuusmaassa. Suomen veripalvelusäännöt muuttuvat kuitenkin mahdollisesti vasta yleiseurooppalaisen selvityksen verenluovutuskriteereistä valmistuttua. Näin kertoi HS:n tavoittama SPR:n veripalvelun viestintäpäällikkö Willy Toiviainen.

Vuoden lopussa valmistuvaksi ennakoitua selvitystä ovat tekemässä Euroopan tartuntatautivirasto, Maailman terveysjärjestö ja Euroopan lääkevirasto yhdessä Euroopan komission jäsenmaiden terveysviranomaisten kanssa. Tavoitteena on laatia yleiseurooppalainen ohjeistus veripalveluille. Suomen Punainen Ristin kriteereissä miesten välinen seksi aiheuttaa edelleen elinikäisen luovutuskiellon. SPR kriteerit noudattavat Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean määräyksiä.

Britannian veren- ja elinluovutusten turvallisuutta valvova komitea (Sabto) ohjasti , että miesten välinen seksi asettaa halukkaan verenluovuttajan enää 12 kuukauden luovutuskieltoon. Muutos tulee voimaan Britanniassa marraskuussa. Myös ainakin Japanissa, Ruotsissa ja Australiassa on päädytty asettamaan miesten välistä seksiä harrastaneille vain määräaikainen verenluovutuskielto.

Aihe aiemmin ranneliike.netissä
HS:n uutinen aiheesta
BBC:nuutinen aiheesta

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Jukkapoju
  • 10.9.2011, 14.10
Koko luovutuskielto on täysin naurettava. Ihan yhtälailla niin homot kuin heterot sitä seksiä harrastavat ja sitten pahimmassa tapauksessa kantavat ja levittävät niitä tauteja. Tuo kielto on yhden ihmisryhmän syrjintää näin ollen laiton. Mutta olkaa hyvä heterot ja luovuttakaa sitä verta, hyvällä omallatunnolla sitä kyllä tarvittaessa suoniini otan ;)