Kalifornia: Prop8 käsittely jatkuu

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Tiistaina Supreme Court of California järjesti kuulemisen Prop8-kiistassa. Voivatko Prop8:aa puoltavat kansalaisjärjestöjen edustajat olla asiassa osallisina? Virallisesti oikeusjutun osapuolia ovat Perry vastaan Schwarzenegger. Yksityishenkilö Perry valitti avioliitto-oikeuden menettämisestä ja Schwarzenegger oli Kalifornian korkein virkamies. Kalifornian osavaltio eli Schwarzenegger ei valittanut tuomari Vaugn Walkerin päätöksestä elokuussa 2010. Walker päätti, että homojen avioliittokielto on vastoin USAn perustuslakia. Voivatko asiassa toimia valittajina Prop8:n taustalla olevat kansalaisjärjestöt?

Oikeudella on nyt 90 päivää aikaa ilmoittaa päätöksensä. Tarkkailijat sanovat, että todennäköisesti oikeus antaa Prop8:n kannattajille oikeuden valittaa Walkerin päätöksestä. Tuomari Walker, joka nyt on jo eläkkeellä, on homo, ja sekin asia on jo puhuttanut, mutta oikeus totesi, että myös homotuomari voi päättää tällaisessa asiassa. Kysymys perustuslain vastaisuudesta ilmeisesti menee valitusprosessiin, ja valituksen tekevät Prop8:n edustajat.

Prop8-kansalaisjärjestöt ja jotkut kommentaattorit ovat olleet nihkeänä siitä, että kuvernööri Schwarzenegger ja Kalifornian Attorney General eivät viran puolesta valittaneet Walkerin päätöksestä, vaikka kansanäänestyksessä enemmistö oli Prop8:n puolella homoavioliittoja vastaan. Täten kansalaisjärjestöt ja Prop8-asianajajat haluavat nyt valittaa.

Jos Prop8:n kannattajille myönnetään valituslupa (siis ovat osalllisia asiassa), asia menee 9th Circuit Court of Appeal -oikeusistuimen ratkaisuun. Sieltä se päätyy joidenkin vuosien jälkeen USAn Korkeimpaan oikeuteen. Korkein oikeus tekee koko valtakuntaa koskevat päätökset.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia

Ja Kalifornian homoavioliittokielto jatkuu ja jatkuu...!

Kuitenkin yleinen mielipide on muuttumassa yhä myönteisemmäksi samaa sukupuolta olevien parien avioliitoille. Presidentti Bushin kaudella korkein oikeus nimitysten myötä meni konservatiivisempaan suuntaan. Heihin nuo valittajat nyt luottavat. Korkeimman oikeuden tuomarit ovat erottamattomia. Linja muuttuu kun tuomareita lähtee eläkkeelle taikka potkaisee tyhjää. Uudet nimitykset tulevat olemaan sitten sen hetken vallassa olevan poliittisen linjan mukaisia.