Pääseekö homoehdokas Lontoossa pormestariksi?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Lontoo voi seurata pian Berliiniä, Pariisia ja Zürichiä, joissa on homo tai lesbo kaupunginjohtajana tai pormestarina. Brian Paddick oli Lontoossa ehdolla jo vuonna 2008. Seuraava äänestyskierros on ensi vuonna.

Englannin liberaalidemokraattinen puolue valitsi viime perjantaina Paddickin ehdokkaakseen Lontooseen. 53-vuotias Paddick on entinen Metropolitan Policen kakkosjohtaja (vize-chef). Hän on maailman korkea-arvoisin avoimesti homo poliisin johtaja. Lehdistön mukaan hänellä on hyvät mahdollisuudet pormestarin virkaan. Monet parlamenttin edustajat ja poliitikot kannattavat häntä, samoin Nick Clegg, pääministerin sijainen.

Vuonna 2008 Paddick tuli kolmanneksi Boris Johnsonin ja Ken Livingstonen jälkeen. Vielä viime vuonna Paddick ilmoitti, ettei hän ole kiinnostunut virasta. Tilanne on nyt muuttunut, kun poliisi on joutunut kovaan paineeseen kuunteluskandaalin ja kaikenlaisen muunkin korruption takia. Englannissa paljastui alkukesällä, että skandaalilehti sai salaista tietoa mm. poliisilta. Ilmeisesti Paddick on säilyttänyt puhtaan maineen. Hän toimi poliisissa 30 vuotta.


Paddickin liberaalidemokraattinen puolue on kolmen suuren puolueen joukossa eniten vasemmalla. Puolue on ajanut syrjinnänvastaisia lakeja ja se on eurooppa-myönteinen ja luonnonsuojelumyönteinen. Puolue vastusti Irakin sotaa.


Paddickin henkilöhistoriaa

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Paddick oli naimissa naisen kanssa viisi vuotta 1980-luvun alussa. Perhe ja uskonto olivat toivoneet sitä. Ero oli vuonna 1988. Vuonna 2003 hän tuli kaapista. Tammikuussa 2009 hän avioitui pitkäaikaisen kumppaninsa Petter Belsvikin knassa. Tämä on alunperin norjalainen, Oslosta.


Paddick tunnetaan laajasti Englannissa. Hän oli Lontoon Lambethin alueen poliisikomentajana. Hänen kananbiksen käyttönsä aiheutti skandaalin vuonna 2002, kun entinen miesystävä kertoi, että kotona aina välillä sauhuteltiin.

Vuonna 2005 tuli välirikko poliisin johdon kanssa, kun kävi ilmi, että poliisi oli ampunut väärän miehen Lontoon metroon tehdyn terrori-iskun yhteydessä. Paddickin pomo kertoi vielä seuraavana päivänä, ettei hän tiennyt miehen syyttömyydestä. Paddick luovutti todisteet, ja ne johtivat tapauksen laajaan tutkintaan.

Paddick on monille briteille esikuvana, samoin monille poliiseille siitä, että voi tehdä uraa poliisissa, vaikka ei vaikenekaan seksuaalisesta suuntautumisestaan.


Homopormestareita

Yksi homojen tai lesbojen toiveammatti taitaa nykyään olla pormestari. Berliinissä on Klaus Wowereit, Pariisissa Bertrand Delanoë, Zürichissä Corine Mauch. Hampurissa oli aikaisemmin Ole von Beust. Lontoon entinen pormestari Ken Livingstone oli homoystävällinen (putosi vuonna 2008), samoin Münchenin pormestari Christian Ude. Homovihamielisiä pormestareita löytyy Moskovasta. Ensin oli Luzkov, sitten Sergei Sobjanin.


Kuva pariskunnasta

1 kommenttia

Lontoon pormestarin virka (Mayor of London) on tuore keksintö (perustettu v. 2000) ja virassa on ollut vasta kaksi henkilöä. Virkaa ei pidä sekoittaa Lontoon ikivanhan, nykyään seremoniallisen Lordipormerstarin viran, Lord Mayor of London, kanssa.

Vaalitapa on suomalaisesta näkökulmasta erikoinen, sillä siinä lippuun merkitään ykkösehdokas ja "toiseksi paras vaihtoehto" siltä varalta, että kukaan ei saa yli 50% enemmistöä ykkösvaihtoehtona. Vain kahden eniten ääniä saaneen osalta vaikuttaa nuo kakkosvaihtoehdot. Vuoden 2008 vaaleissa "Punaisen Kenin" ja Johnsonin ykkösäänet pyörivät miljoonan hujakoilla ja kakkosääniä kummallikin oli 300 000 luokkaa. Vaikka komentaja Paddick sai "vain" reilut 230 000 ykkösääntä, häntä piti toiseksi parhaana vaihtoehtona useampi kuin Livingstonea ja Johnsonia yhteenlaskettuna eli lähes 650 000 lontoolasta.

Paddickin mediakuva on selväsanainen ja suoraselkäinen. Henkilökohtaista pössyttelyä isompi meteli nousi siitä, kun hän vuosituhannen alussa antoi Lambethin alueen poliisille ohjeen, että kannabiksen hallussapidosta ei enää suoraan rangaista, vaan paikan päällä annetaan varoitus ja aine takavarikoidaan. Paddickin esimies John Stevens suuttui käytännöstä, mutta Stevensin eräät muutkin linjat olivat hiukan kummallisia. Paddickin poliisiuran viimeinen näyttävä kohta oli 7/7-pommi-iskujen tehokas ja asiallinen hoitaminen ja julkisuuslinja.