Pääseekö homoehdokas Lontoossa pormestariksi? (juttukommentit)

  • 1 / 1
  • Ossi Halme
  • 8.9.2011 14:13
Lontoon pormestarin virka (Mayor of London) on tuore keksintö (perustettu v. 2000) ja virassa on ollut vasta kaksi henkilöä. Virkaa ei pidä sekoittaa Lontoon ikivanhan, nykyään seremoniallisen Lordipormerstarin viran, Lord Mayor of London, kanssa.

Vaalitapa on suomalaisesta näkökulmasta erikoinen, sillä siinä lippuun merkitään ykkösehdokas ja "toiseksi paras vaihtoehto" siltä varalta, että kukaan ei saa yli 50% enemmistöä ykkösvaihtoehtona. Vain kahden eniten ääniä saaneen osalta vaikuttaa nuo kakkosvaihtoehdot. Vuoden 2008 vaaleissa "Punaisen Kenin" ja Johnsonin ykkösäänet pyörivät miljoonan hujakoilla ja kakkosääniä kummallikin oli 300 000 luokkaa. Vaikka komentaja Paddick sai "vain" reilut 230 000 ykkösääntä, häntä piti toiseksi parhaana vaihtoehtona useampi kuin Livingstonea ja Johnsonia yhteenlaskettuna eli lähes 650 000 lontoolasta.

Paddickin mediakuva on selväsanainen ja suoraselkäinen. Henkilökohtaista pössyttelyä isompi meteli nousi siitä, kun hän vuosituhannen alussa antoi Lambethin alueen poliisille ohjeen, että kannabiksen hallussapidosta ei enää suoraan rangaista, vaan paikan päällä annetaan varoitus ja aine takavarikoidaan. Paddickin esimies John Stevens suuttui käytännöstä, mutta Stevensin eräät muutkin linjat olivat hiukan kummallisia. Paddickin poliisiuran viimeinen näyttävä kohta oli 7/7-pommi-iskujen tehokas ja asiallinen hoitaminen ja julkisuuslinja.