Helsingin homobaaririntamalla tapahtuu

  • Uutinen
  • Vapaalla
  • Sami Mollgren

1980-luvun puolivälin jälkeen Helsingissä on homobaareja tullut ja mennyt. Jotkut paikat ovat toimineet vuosikausia, kun taas osa on jäänyt tähdenlennoiksi. Muutoksia on viime aikoina jälleen tapahtunut ja vielä sellaista on vähän ilmassakin.

Nykyään kaupungin leimallisesti sateenkaarenvärinen yöelämä on keskittynyt kolmelle alueelle: Kamppiin, Punavuoreen ja Kallioon. Vilkkaimman alueen tittelistä kisailevat Kamppi ja Punavuori, kun taas Kallion kaksi paikkaa ovat enemmänkin korttelibaareja.

Kamppi

Runsaat puolitoista vuotta Simonkadulla toiminut yökerho Jenny Woo on vaihtanut omistajaa. Vielä ei ole tarkempaa tietoa siitä, mitä tuleman pitää. Muuttuuko konsepti ja muuttuuko nimi?

Kesällä aukesi Ravintola Oy Afroditen uusi yökerho K23 Kampin keskukseen Urho Kekkosen kadulle. Aluksi ravintola oli auki keskiviikosta sunnuntaihin myöhäisillasta aamuyö-neljään. Nyt aukioloaikaa on lisätty ja K23 aukeaa keskiviikosta sunnuntaihin jo kello 16. Se sopii esimerkiksi töidenjälkeiseksi pistäytymispaikaksi. Alkuillasta ikäraja on 18, mutta yhdeksän jälkeen se muuttuu nimensä mukaiseksi K23-paikaksi. Peruspalveluiden lisäksi luettavana on mm. glbt-lehtiä ja käytettävissä on langaton netti.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Eerikinkadulla toimii Ravintola Fenix. Sekin on auki iltapäivästä yö-kahteen. Saatavana on juomien lisäksi myös pientä ruokaa. Ajanvietteenä on lisäksi lehtiä luettavana ja langaton netti. Samaisessa huoneistossa on ollut useampiakin homobaareja vuosien saatossa.

Keskustassa on vielä parivaljakko Mann´s Street Mannerheimintiellä ja Gay Nightclub Hercules Lönnrotinkadulla. Ensimmäinen on tunnettu etenkin karaokestaan ja aikuisemmasta asiakaskunnastaan. Jälkimmäinen on neljään asti auki oleva varsin vilkas yökerho.

Punavuori

Seta säätiön omistaman Ravintola Oy Afroditen toinen ravintola - perinteinen dtm - on Punavuoressa Isolla Roobertinkadulla sijaitseva kaksikerroksinen yökerho. Dtm aukeaa nykyisin vasta iltapäivällä ja on auki neljään. Dtm:ssäkin on tarjolla lehtiä ja langaton netti. Aikanaan Kampista Punavuoreen muuttaneen ravintolan juuret ovat Punavuoressa.

Isolla Roobertinkadulla sijaitsee myös Hugo´s Room, jota voi luonnehtia varsin tyylikkääksi alkuillan paikaksi. Hugo aukeaa iltapäivällä ja on auki kahteen.

Nurkan takana Annankadulla sijaitsee heteroystävällisestä homobaarista homoystävälliseksi heterobaariksi hissukseen lipsunut Lost & Found / Hideaway Bar. Se on auki illasta aamuyö-neljään. Ilta-yhdeltätoista aukeaa alakerran yökerho-osa.

Kallio

Kallion alueella on toiminut ammoisista ajoista lähtien Kaarlenkadulla sijaitseva Nalle Pub. Helsinginkadulla sijaitseva Fairytale on sekin ehtinyt jo kymmenen vuoden ikään. Fairytalessa on myös asiakaskäytössä oleva netti. Molemmat korttelibaarit aukeavat jo iltapäivällä. Kalliossa öinen ravintolaelämä päättyy paria poikkeusta lukuunottamatta viimeistään klo 02, joten bilehaluiset jatkavat vielä pikkutunneilla keskustan paikkoihin.

Kallion Karhupuistossa toimivat myös sateenkaaren värejä tunnustavat KULMA-kahvila ja kesäisin auki oleva kioski-kahvila.

***

Vakituisesti avoinna olevien baarien ja yökerhojen lisäksi kaupungissa järjestetään harvakseltaan bileitä ja tapahtumia glbti-ihmisille. Säännöllisimmin on ollut naistenbileitä mm. Ravintola Kaisaniemessä ja Bottalla. Myös erilaiset alakulttuuriryhmät (esim. karhut ja nahkahomot) järjestävät omia illanviettojaan joko homobaareissa tai muissa paikoissa.

Helsingin homobaarit palveluoppaassa

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!