Praha: Lähetystöt tukevat Prahan Prideä

  • Uutinen
  • Pride
  • vaeltaja2006
  • 3

Tsekin presidentti Vaclav Klaus kertoi maanantaina olevansa ärtynyt 13 maan lähetystön tuesta Prahan Pridelle. Presidentin avustaja ja presidentinkanslian päällikkö oli edellisellä viikolla syyttänyt, että pride ei ole harmitonta hauskanpitoa, vaan tarkoituksena on saada läpi heidän arvomaailmansa. Läntinen maailma on matkalla tuhoon. Siinä maailmassa ei enää ole paikkaa perinteiselle avioliitolle. Multikulttuurisuus tuhoaa kansalliset traditiot ja kulttuurin juuret.

Presidentti Vaclav Klaus asettui tukemaan alaistaan. Muutamaa päivää myöhemmin tuli 13 maan suurlähetystön solidaarisuudenilmaus pridelle. Aloitteentekijänä oli Englannin Prahan suurlehtystö. Mukana ovat Saksa, Itävalta, Espanja, Belgia, Hollanti, Norja, Ruotsi, Sveitsi, Tanska, Viro, Kanada ja USA. Suurlähetystöjen kannanotossa toivotaan, että pride sujuu rauhallisesti. Pride on yritys vähentää syrjintää seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin takia. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille.

Tsekin presidentin mukaan tämä on sekaantumista Tsekin asioihin. Tsekkiläinen lähettiläs tuskin uskaltaisi puuttua demokraattisen maan poliittiseen tilanteeseen. Tsekissä oppositio on vaatinut, että presidentin on otettava etäisyyttä neuvonantajansa pride-puheisiin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Suomen Prahan suurlähetystö tukee seksuaalivähemmistöjen tasa-arvoa

Suomen Prahan suurlähetystö ei ole vetoomuksessa mukana allekirjoittajana. Suurlähettiläs Päivi Hiltunen-Toivio kertoi Ranneliikkeelle, että kyseessä oli kesälomakauden aiheuttama katkos. Suomen suurlähetystö ei pystynyt toimittamaan positiivista kantaansa määräajassa. Suomen suurlähetystö osallistuu kuitenkin huomenna 10. elokuuta 2011 Prague Pride Associationin järjestämään pride-tilaisuuteen.

3 kommenttia

Mahtaako Tsekin presidentti olla yleisemminkin sitä mieltä, että tasavertaisten ihmisoikeuksien kunnioittaminen on jokaisen maan sisäinen asia, johon ulkopuolisilla ei ole oikeutta ottaa kantaa?
  • 2 / 3
  • Havainnoija
  • 9.8.2011, 16.36
Arkistossa on paljon tietoja presidentti Klausista ja hänen kielteisestä suhtautumisestaan homoihin. Hän on entinen kommunisti, joka lähteiden mukaan toimi mm. kommunistien salaisessa poliisissa. Václav Klausia pidetään Vladimir Putinin ihailijana, jolla on läheiset suhteet Kremliin. Klaus on aiemmin sotkeutunut lahjontaskandaaleihin, ja presidenttinä toimiessaan hän pyrkii esiintymään diktaattorina.

Klausilla on samat periaatteet ja käsitykset kuin monilla kaikkea vastustavilla suomalaispoliitikoilla. Hän vastustaa muun muassa Euroopan unionia, maahanmuuttoa, monikulttuurisuutta ja homojen oikeuksia. Tšekin parlamentti hyväksyi parisuhdelain vuonna 2006, mutta Klaus yritti estää päätöksen veto-oikeudellaan. Parlamentti onnistui jyräämään Klausin, ja parisuhdelaki astui voimaan.

Klaus käytti veto-oikeuttaan myös vuonna 2008, kun parlamentti hyväksyi syrjintäsuojalain. Hänen mielestään syrjintäsuojalaki vaarantaa yksilönvapauden eli vihanlietsonta homoja kohtaan tulee sallia. Hän on toistuvasti hyökännyt homojen oikeuksia vastaan, joten äskeinen kannanotto on hyvin tyypillinen.

Että tällainen tapaus. Valitettavasti näitä löytyy liikaakin EU:sta, jonka yhtenä tavoitteena on turvata myös meidän homojen ja lesbojen oikeudet.