Uskonnon- ja lehdistönvapaus uhattuna - entä mielipiteenvapaus

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Vastamielenosoittajat Budapestissa heinäkuussa: Paras parannuskeino homoudesta on hirttäminen


Eilen Unkarissa joukko kommunistiajan demokratia-aktivisteja julkaisi avoimen kirjeen ,jossa ilmaistaan huoli uskonnonvapauden rajoittamisesta. Kirje on osoitettu Viviane Redingille (Euroopan neuvoston perusoikeuksien komissaari) ja Thomas Hammarbergille (Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaari). Unkarissa parlamentti päätti heinäkuussa ennätysajassa uudesta kirkkolaista, jolla kirkon asema turvataan vain 14 vakiintuneelle kirkolle. Monet pienet kirkot joutuvat uudelleen hankkimaan kirkko-oikeutensa. Tällaisia ovat mm. metodistit, adventistit, jotkut reformoidut juutalaiset seurakunnat, Pelastusarmeija, Jehovan todistajat ja kaikki islamilaiset, buddhalaiset ja hindulaiset kirkot. Monet näistä ovat jo kauan tehneet mm. sosiaalista työtä romanien ja muiden huono-osaisten keskuudessa. Jatkossa parlamentti päättää, mikä uskonnollinen joukko saa kirkon statuksen.

www.iprotest.hu. www.rajk.hu

Koko kevättalven ajan nousi länsimaisessa lehdistössä esiin huoli Unkarin uudesta medialaista. On perustettu erityinen medianeuvosto, joka päättää, milloin media rikkoo yhteisiä sääntöjä. Valtiollisten kanavien uutistoiminta on keskitetty valtiolliselle uutistoimistolle MTIlle. Heinäkuussa tv-kanavilta ja radiosta on irtisanottu satoja journalisteja, ja ns. liberaali lehdistö Unkarissa ja ulkomailla kertoo, että irtisanomiset kohdistuivat erityisesti niihin, jotka ovat kritisoineet Unkarin sisäpoliittista tilannetta. Puhdistuksia johtamassa ovat ilmeisesti olleet henkilöt, joilla on vahva poliittinen asenne.


Nyt koetellaan myös mielipiteen vapauden rajoja. Eilen ilmoitettiin, että poliisin ryhmä alkaa tutkia Budapestin Priden aikaisia vastamielenosoituksia. Vastamielenosoituksia johti Oktogon-aukiolla äärikansallinen László Toroczkai. Mielenosoittajien kylteissä ehdotettiin homojen hirttämistä parannuskeinoksi. Vastamielenosoittajat huusivat kuorossa loukkauksia ja ohjatusti pienet ryhmät hätistelivät pride-juhlista poistuvia ihmisiä. Index.hu-uutissivulla haastateltiin yhtä vastamielenosoittajaa, ja hän kertoi tulleensa paikalle hakkaamaan homoja. Pyhän Kruunun radioasema oli tilanteessa mukana ja kertoi tarkasti vastamielenosoittajien järjestäytymisesstä. Rikoslaissa vuodelta 2009 määritellään ankarammat rangaistukset, jos väkivalta, uhkailu tai pakottaminen kohdistuu tiettyihin ryhmiin, mm. seksuaalisiin vähemmistöihin. On mielenkiintoista seurata, miten poliisin tutkimukset edistyvät. Tuleeko syytteitä vai meneekö kaikki vapaan mielipiteenilmaisun piikkiin?

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

*****

Kesällä 2012 Budapestissa järjestetään EuroGames. Moni ihmettelee, miten niiden turvallisuus pystytään hoitamaan.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!