Abraham Lincoln homo?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti

Abraham Lincolnin, Yhdysvaltain 16. presidentin seksuaalisesta identiteetistä on virinnyt vilkas keskustelu sen jälkeen kun tutkija C. A. Tripp kirjoitti kirjan The Intimate World of Abraham Lincoln (Lincolnin henkilökohtainen elämä).

Lincolnilla on lähes pyhimyksen kaltainen asema Amerikassa. Hieman samaan tapaan kuin Suomen marsalkka Mannerheim, jonka seksuaalista identiteettiä on myös pohdittu.

Oliko Lincoln homo tai bi? Tästä on tutkijoiden keskuudessa väännetty kättä jo vuosia. He viittaavat vaikeaan avioliittoon Mary Toddin kanssa. Myös ystävyyteen Joshua Speedin kanssa, joka jakoi Lincolnin vuoteen neljän vuoden ajan. Uudessa kirjassa Tripp vakuuttaa, että Lincolnilla oli homosuhde henkivartiostonsa kapteeniin David V. Dericksoniin, joka jakoi Lincolnin vuoteen aina kun vaimo oli poissa.

Tripp siteeraa erään Lincolnin rakastajan todenneen, että "hänen reitensä ovat niin täydelliset kuin vain ihmisolennolla yleensä voivat olla".

Jo ennen ilmestymistään kirja on saanut konservatiiviset piirit puhkumaan vihaisina USA:ssa. Lincolnia pidetään nimittäin republikaanisen puolueen perustajana.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tripp sai kirjansa viimeistellyksi viime vuonna vain kahta viikkoa ennen kuolemaansa. Hän ei voi siis nyt osallistua railakkaaseen keskusteluun kansallissankarin homoudesta tai biseksuaalisuudesta.

Lähteet: N Y T ja 365gay.com

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!