Soini tuomitsi väkivallan, mutta ei tarkentanut vihapuheen käsitettä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 26

Perussuomalaisten Timo Soini liittyi torstain tv-haastattelussaan vihapuheet tuominneisiin suomalaispoliitikkoihin, mutta pohti vihapuheen määrittelyä eikä nähnyt Homma-foorumin kirjoituksissa välttämättä vihapuheena. Toimittaja ei nostanut esille massamurhasta epäillyn uskonnollista äärisuuntaisuutta eikä tiukannut Soinilta kannanottoja massamurhasta epäillyn julkaiseman manifestin eri aihepiireihin. Soini puhui itse elämän pyhyydestä, mutta tasa-arvokysymykset eivät tulleet esille.

Ylen Päivän kasvo –ohjelmassa torstaina vieraillut Soini katsoi, että että yhtymäkohdat Breivikin manifestissa perussuomalaisiin eivät olisi tuskallisia. Norjalainen Breivik vastusti EU:ta ja löysää maahanmuuttopolitiikkaa sekä mainitsi manifestissaan myös maahanmuuttokriitikko Jussi Halla-ahon (ps.). - Kysymys on yksittäisestä fanaatikosta, psykopaatista ja hänen murhistaan.

Norjan iskujen jälkeen useat suomalaistahot olivat tuominneet netissä leviävät vihapuheet. Timo Soini liittyy joukkoon varsin myöhään ja torstain lehdissä ehti olla jo kommentteja perussuomalaisten kannanottojen puutteesta. Aiheesta toisaalla Ranneliikkessä.
- On selvää, että minä en hyväksy väkivaltaa tai väkivallalla uhkailua. Viha on tuhoava voima, joka ensin tuhoaa vihan kohteen ja lopulta vihaajan itsensä. Soini ei hyväksy sitä, että kaikki viime vaaleissa perussuomalaisia äänestäneet leimataan muukalaisvastaisiksi. Perussuomalaisissa on kuitenkin selvä joukko, joka käyttää kovaa muukalaisvastaista kieltä esimerkiksi Homma-foorumin palstoilla.
- Se mikä on vihapuhetta, on aika vaikeasti määriteltävissä. Perussuomalaisiin on välillä lyöty leimoja, joita voi sanoa vihapuheeksi ja maahanmuuttokritiikissäkin voi tapahtua ylilyöntejä. Sellainen puhe ei ole kuitenkaan hyväksyttävää tai oikein. Lähden siitä, että jos minulla on jotain sanottavaa, teen sen omalla nimellä ja kasvoilla.

Timo Soini ei halunnut ottaa selvää kantaa, ovatko esimerkiksi Homma-foorumin kirjoitukset vihapuhetta. Hän sanoo, ettei ole vieraillut foorumissa, kuten ei muissakaan vastaavissa paikoissa, joten hän ei tunne siellä käytävää keskustelua.
Soini katsoo kuitenkin, että yhteiskunnallisia asioista, kuten maahanmuutosta pitää voida käydä keskustelua kriittisesti ilman, että se saa aina vihapuheen leiman.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kysymykseen ”soinilaisista” ja ”halla-aholaisista” perussuomalaisisa Soini vastasi puolueessa olevan vain perussuomalaisia. Arvoistaan puhuessaan Soini otti oma-aloitteisesti esille käsityksensä elämän pyhyydestä, sikiämisestä viimeiseen hengenvetoon. Soini viittasi myös presidentti Halosen sanoneen, että väkivalta voi kummuta myös muualta kuin äärioikeistosta. Soini mainitsi takavuosien saksalainen vasemmistoväkivallan.

Suomalaisten kommenttien analyysikatsaus Ranneliikkeessä.

26 kommenttia

Timo Soini on todella taitava poliitikko ja liukas kuin märkä saippuanpala. Olisikohan aika yrittää puristaa Soinia ja perussuomalaisia homokysymyksellä?

Kommenttia muokattu: 28.07.2011 klo 20:52
  • 2 / 26
  • perus-suomeen-pro-maahanmuutto
  • 29.7.2011, 1.05
Soinin kanssa pitää vain puhua samaa kieltä.

Soinihan korosti myös johtavansa puolueen jäseniä "omalla esimerkillään".

Eli kun hän on aiemmin kertonut omaksuneensa kaikin puolin Lähi-Idästä tuodun uskonnon ja sieltä sen mukana maahamme, oman kulttuurimme tilalle tuodun kulttuurimaailman, niin hänhän siis tarkoittaa sen esimerkiksi puolueensa jäsenille: eli perussuomalaiset kannattavatkin Lähi-Idästä tuotavia uskontoja ja Lähi-Idän kulttuurien maahantuloa : )

Lisäksi Soinihan myönsi & kielsi:
Ensin "Perussuomalaisissa on kuitenkin selvä joukko, joka käyttää kovaa muukalaisvastaista kieltä esimerkiksi Homma-foorumin palstoilla."
Sitten "Timo Soini ei halunnut ottaa selvää kantaa, ovatko esimerkiksi Homma-foorumin kirjoitukset vihapuhetta. Hän sanoo, ettei ole vieraillut foorumissa, kuten ei muissakaan vastaavissa paikoissa, joten hän ei tunne siellä käytävää keskustelua."

Soinia ei vain pitäisi päästää heikon toimittajan jututettavaksi.