Saksa: ´Demokratiapalkinto´ Putinille peruttu

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 1

16.7.2011

Kovan kritiikin vuoksi on peruttu päätös palkita Vladimir Putin saksalaisella Quadriga-palkinnolla.

Vielä tiistaina päätettiin pysyä palkitsemispäätöksen takana, mutta nyt kritiikki on saanut lautakunnan mielet muuttumaan. Kritiikki oli massiivista. Palkintoa ei tänä vuonna ilmeisesti jaeta ollenkaan ja koko palkinnon tulevaisuus saattaa olla vaarassa.

Nyt odotellaan Kremlin kommenttia. Maanantaina alkavat Hannoverissa Saksan ja Venäjän väliset hallitustason neuvotttelut. Niissä kohtaavat Merkel ja Medvedev. Valtuuskunnat ovat suuria, ja halutaan tehdä erilaisia taloudellisia sopimuksia.

Tänään iltapäivällä Putinin tiedottaja sanoi, että uusi päätös ei vahingoita Venäjän ja Saksan suhteita. Saksan hallitus on korostanut, että koko palkinto on yksityinen. Hallituksella ei ole siinä osaa eikä arpaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

14.7.2011

Quadriga-palkinto annetaan henkilöille ja projekteille, joiden ajattelu ja toiminta perustuu sellaiseen arvomaailmaan, joka voi olla esikuvana muille. Palkinto perustettiin vuonna 2003, ja siitä päättää yleishyödyllinen Quadriga-verkosto. Johtoryhmään kuuluu mm. poliitikoista koostuva 20 hengen lautakunta. Viime vuosina palkinto on annettu joillekin poliitikoille, mm. Helmut Kohlille ja Michail Gorbatshoville. Spiegel-lehti ja Wikipedia ovat myös saaneet palkinnon. Palkinto jaetaan Saksan yhtenäisyyden päivänä, lokakuun 3.

Kesäkuussa 2011 tuli tieto, että seuraavan Quadriga-palkinnon saa Venäjän pääministeri Vladimir Putin. Se on aiheuttanut voimakasta kritiikkiä. Saksan Vihreiden edustaja palkintolautakunnassa on tiistaina jättänyt lautakunnan. Hänen mielestään palkinto tulee antaa ihmiselle, joka on erityisesti edistänyt demokratiaa. Putin ei kuulu siihen joukkoon. Myös Saksan ihmisoikeusvaltuutettu Markus Löning on arvostellut päätöstä. Hänen mielestään Putinin asettaminen samaan joukkoon kuin Gorbatshov tai Vaclav Havel on suorastaan kyynistä. Putinin aikana demokratia Venäjällä on ottanut harppauksen taakse päin. Kansalaisvapauksia on rajoitettu, oikeusvaltio toimii huonosti ja korruptio saa jatkua.

Putin on ollut vaiti, kun alkoi tulla vastalauseita. No comments, ilmoittaa hänen tiedottajansa.

Myös homojärkjestöt ovat protestoineet. Erityisesti homot ja lesbot ovat Venäjällä kärsineet ja heitä syrjitään avoimesti. Eilen LSU eli Saksan kristillisdemokraattisen puolueen sisällä toimiva homo- ja lesbojärjestö vaati liikenneministeri Peter Ramsauerin ja kansanedustaja Philipp Missfelderin eroa Quadriga-lautakunnasta. Molemmato kuuluvat kristillisdemokraatteihin.

Vihreiden kansanedustaja Volker Beck ennustaa, että palkinnon jakotilaisuudessa tulee olemaan mielenosoituksia.

1 kommenttia