Unkarin pääministeri EU:ssa: Homoavioliittokielto on ja pysyy

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006


EU-parlamentissa Strassbourgissa käsiteltiin tänään ns. Venice Comissionin lausuntoa Unkarin uudesta perustuslaista. Äänestyksessä komission moitteiden ja korjausvaatimusten puolelle asettui 331 meppiä, vastaan oli 274. Jo ennen päätöstä Unkarin pääministeri ilmoitti lehdistötilaisuudessa, että jokainen maa päättää itse perustuslaistaan. (Eli: turha äänestellä!)

Venetsian komitea eli Venice Comission tarkastelee eri maiden perustuslakeja, ja se kiinnitti huomiota mm. siihen, että perustuslaista puuttuu seksuaalivähemmistöjen suoja. Muut vähemmistöryhmät mainitaan nimeltä. Perustuslaki kategorisesti kieltää homoavioliitot, vaikka Euroopassa suunta näyttää toisenlaiselta. Komissio oli huolissaan myös unkarilaisten kiinnostuksesta puolustaa maan ulkopuolella asuvia unkarilaisia. Liika kiinnostus huolestuttaa naapurimaita. Ja unkarilaisiin eivät ilmeisesti kuulu maassa asuvat romanit. Ongelmaksi nähtiin myös se, että ainakin 50 laissa käytetään perustuslain säätämisjärjestystä, eli lakeja on hyvin vaikea muuttaa. Uudessa perustuslaissa on myös ikuinen elinkautinen vankeus, joka ei välttämättä ole ihmisoikeussopimusten mukaista.

EU-parlamentin äänestystulos syntyi vasemmiston ja liberaalien äänin. Pääministeri Viktor Orban ilmoitti, että homoavioliittokielto tulee säilymään, koska kansalaiset sitä haluavat.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Venice Comissionin lausunto Unkarin uudesta perustuslaista

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!