Valviralle on tehty virallinen kantelu homojen puoskaroinnista

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren

Useat sairaanhoitaja/sielunhoitajaterapeutit vastasivat myönteisesti ranneliike.netin toimittajan maaliskuussa tekemään tiedusteluun, olisivatko he valmiita muuttamaan homoja heteroiksi sielunhoitoterapian menetelmin.

Ranneliike.net julkisti kyselyn tulokset uutisena. Asia sai mittavasti huomiota mm. tv-uutisissa. Sairaanhoitajaliitto joutui vastaamaan julkisesti kysymykseen siitä, hyväksyykö liitto jäsentensä tekemää uskomushoidantaa. Liiton vastaukset julkilausumassa olivat väisteleviä ja suoraa vastausta ei tullut siihen, saavatko sairaanhoitajat koettaa parantaa uskomushoidannoillaan homoja heteroiksi. Liitto paheksui ranneliike.netin uutista ja esitti pahoittelunsa mielipahasta, joka on aiheutunut heidän jäsenilleen. Homoille aiheutetusta mielipahasta heiltä ei tullut odotetusti mitään mainintaa.

Sairaanhoitajaliitosta ja muualtakin on toistuvasti todettu, ettei kukaan ole tehnyt Valviralle (Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto) kanteluita taikka valituksia. Ranneliikkeen toimitukselle kommentoitiin yksityisesti, että ne jotka ovat tulleet terapiassa väärin kohdelluiksi tai terapia on epäonnistunut, harvoin jaksavat tai haluavat lähteä tekemään virallista valitusta. Heillä ei ole siihen voimia. Mukana epäonnistumisesta on myös häpeää. Mahdollisesti joku ajattelee myös joutuvansa henkilökohtaisesti vaikeuksiin valituksensa vuoksi. Tämä siitäkin huolimatta, että Valiran on pidettävä kantelijan nimi salassa.

Katsottiin, että sairaanhoitaja/sielunhoitoterapeuttien vastaukset ovat riittävä syy tehdä Valviralle virallinen kantelu. Olihan mukana jopa yksi suora ja pari arvelua Kela-korvauksen saamiseen tällaiseen "terpiaan". Ranneliikke.netin toimittaja lähetti omissa nimissään 15.6.2011 kantelun, pyytäen Valviraa tutkimaan sairaanhoitajilta saadut vastaukset ja ryhtymään tarvittaviin toimiin, jos katsotaan tapahtuneen epäammattimaista toimintaa. Keskeiset kohdat kantelukirjeestä ovat seuraavat:

Tiedustelen

  1. Ovatko terveydenhuollon ammattilaiset toimineet näissä tapauksissa pätevästi ja asianmukaisesti antaessaan hoitoneuvontaa tai tarjotessaan palveluita seksuaaliseen identiteettiin liittyvissä kysymyksissä?
  2. Ovatko "sielunhoitoterapiat" (korjaavat terapiat, eheytyshoidot jne.) sairaan­hoitajan tai psykoterapeutin koulutusammattiin ja ammatinharjoittamiseen tai vastaanottojen toimilupiin kuuluvia?
  3. Voiko sairaanhoitajan tai psykoterapeutin laillistettujen ammattinimikkeiden yhteydessä käyttää "sielunhoitoterapeutin" tms. nimitystä? ”Sielunhoitoterapeutin” ja laillistetun ammattinimikkeen yhdistelmä luo vaikutelman, että ”sielunhoito­terapia” kuuluisi sairaanhoitajan työhön. Sen lisäksi se voi myös sekoittua psykoterapiaan.

Salliiko Sairaanhoitajaliitto homojen muuttamista heteroiksi epäilyttävillä terapioilla?
Polvirukouksella ja Kela-korvauksella homoista heteroita
Sairaanhoitajaliitto vastaa dosentti Myllykankaan kritiikkiin
Keskustelu: Uutinen sielunhoitoterapiasta homoille on saanut paljon huomiota eri medioissa

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!