Hedelmöityshoidot myös naispareille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Eduskunta on hyväksynyt hedelmöityshoitolain lopullisesti keskiviikkona 25.10.2006. Laki sallii hedelmöityshoidot heteroparien lisäksi myös naispareille ja yksin eläville naisille.

Laki on voimassa vuoden 2007 alusta. Laissa ei sallita kohdun vuokraamista eikä sijaissynnytyksiä. Kristillisdemokraatit olisivat Leena Rauhalan johdolla halunneet hylätä koko lain, mutta hylkäämisesitys kaatui äänin 104-54, kolmen äänestäessä tyhjää. Poissa äänestyksestä oli 38 kansanedustajaa.

Eduskunta aloitti hedelmöityshoitolain päätöskäsittelyn torstaina 12.10.. Eduskunta valitsi ensin kahdesta lakiesityksestä toisen. Hylätty ehdotus olisi rajannut hedelmöityshoidot vain heterosuhteessa elävälle parille. Eduskunnan hyväksymä - hallituksen alkuperäisen ehdotuksen kaltainen - esitys sallisi hoidot myös yksin eläville naisille ja naispareille. Eduskunta päätti sallia hallituksen alkuperäisen lakiesityksen mukaisesti hedelmöityshoidot myös naispareille ja yksin eläville naisille lopulta selvin numeroin 105–83. Eduskunta äänesti asiasta perjantaina 13.10.

Koska lakivaliokunnan ehdotuksen vastaehdotus voitti äänestyksessä, antoi eduskunnan suuri valiokunta vielä asiaan kannanottonsa. Odotetusti se puolsi eduskunnan päätöstä. Eduskunnan versio sallii hedelmöityshoidot myös yksin ja toisen naisen kanssa eläville naisille. Suuri valiokunta päätti äänin 21 - 4 ehdottaa eduskunnan täysistunnolle lain hyväksymisestä tässä suvaitsevammassa muodossa. Vastaan äänestivät Eero Akaan-Penttilä (kok), Pertti Hemmilä (kok), Toimi Kankaanniemi (kd) ja Risto Kuisma (sd).

Mielenosoitus torstaina 12.10.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Eduskuntatalolle kokoontui torstaina 12. lokakuuta kolmisensataa naisparien ja yksin elävien naisten hedelmöityshoitojen kannattajaa. Myös polvirukoilijat olivat saapuneet paikalle - vastustamaan suvaitsevampaa versiota lakiesityksestä.

Eduskunta aloitti hedelmöityshoitolain päätöskäsittelyn. Eduskunta valitsee ensin kahdesta lakiesityksestä toisen. Toinen rajaisi hedelmöityshoidot vain heterosuhteessa elävälle parille. Toinen sallisi hoidot myös yksin eläville naisille ja naispareille. Ensin äänestetään, kumpi esityksistä saa enemmän kannatusta. Äänestys on perjantaina 13.10. Mikäli hallituksen esitys voittaa, laki on hyväksytään. Jos taas suvaitsevampi lakiesitys voittaa, päätetään sen hyväksymisestä vasta viikkoa myöhemmin.

Suvaitsevampaa lakiesitystä puolustavat mielenosoittajat arvioivat, että mikäli naispareilta ja yksin eläviltä naisilta kielletään hedelmöityshoidot, lisääntyisi hedelmöitysturismi - eli lasta haluavat kävisivät klinikalla esimerkiksi Virossa tai Ruotsissa, joissa on liberaali lainsäädäntö. Vasemmistoliiton Outi Ojala, RKP:n Eeva Biaudet, Vihreiden Rosa Meriläinen ja Kokoomuksen Sirpa Asko-Seljavaara käyttivät puheenvuoron suvaitsevamman lain puolesta.



Noin 300 ihmistä osoitti mieltään suvaitsevamman lain puolesta. Mellakka-aidan takana oli polvirukoilijoiden mieleosoitus.


Puolesta ja vastaan (kuva: Leo Koivistoinen)


Kylteissä otettiin kantaa suvaitsevamman lain puolesta.


Outi Ojala (vas), Sirpa Asko-Seljavaara (kok), Eeva Biaudet (rkp) ja Rosa Meriläinen (vihr) tukevat suvaitsevampaa lakia.


Eduskuntatalon edessä osoittivat mieltään polvirukoilijat suvaitsevampaa lakia vastaan noin kymmenen hengen voimin.


Polvirukoilijoiden plakaatissa kerrottiin, mistä ongelmalapset tulevat.


Hän joka päättää tuulista ja sateista antoi tuulen puhaltaa...

- Aiempi uutinen: Taistelu hedelmöityshoitolaista jatkuu
- Keskustelua: Hedelmöityshoitolakiäänestys 12.10.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!