Tutkimus USA:ssa: Homoja ei pidä leimata katolisen kirkon pedofiliaskandaalissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti

Tutkijat: homoseksuaalisuus, selibatia ja vain miehistä muodostuva kirkollinen yhteisö eivät ole syynä katolisessa kirkossa ilmitulleeseen pedofiliaskandaaliin.

USA:n katolisen kirkon piispojen kutsuma John Jay College of Criminal Justice in New York tutkijaryhmä tuli johtopäätökseen, että syyt löytyvät pappisseminaarien huonosta koulutuksesta, riittämättömästä henkisestä tuesta 1940 ja 1950 -luvuilla valmistuneille miehille. He eivät kestäneet yhteiskunnan suuria sosiaalisia muutoksia toimiessaan papin tehtävissä 1960. Rikollisuus ja muu poikkeava käyttäytyminen lisääntyivät kaikkialla Yhdysvalloissa tuona samana aikana, kuin pappien tekemä lasten seksuaalinen hyväksikäyttö lisääntyi.

Tutkijat toteavat, että mitään yhtä syytä ei ole löydetty pappien tekemään lapsien seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Myöskään ei löydetty mitään psykologisia piirteitä tai kehityshistoriaa, jonka perusteella olisi mahdollista tunnistaa lapsiin sekaantuvat papit muista.

Tutkijat huomauttavat, että homomiehet alkoivat hakeutua pappisseminaareihin enenevässä määrin 1970-luvun lopulla ja 1980-luvun alkupuolella. Siihen aikaan lasten hyväksikäyttöjen määrät olivat jo laskusuunnassa.

Tutkimus on saanut jo kritiikkiä niiden taholta, jotka ovat joutuneet kokemaan hyväksikäyttöä. Katolinen kirkko kutsui juuri John Jay College of Criminal Justice in New York tutkijaryhmän siksi, että se oli kirkosta riippumaton. Kriitikot moittivat sitä, että piispat olivat niitä, jotka toimittavat perusmateriaalin tutkijaryhmälle. Tutkimustulos ei mm. tästä syystä olisi luotettava.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pedofiliaskandaalia on sanottu amerikkalaisen katolilaisuuden syvimmäksi kriisiksi koskaan. Siellä seurakunnat ovat joutuneet maksamaan 3 miljardia dollaria vahingonkorvauksia, samaan aikaan kun skandaali on levinnyt myös Eurooppaan ja muualle maailmaan. Tällä viikolla Vatikaani on antanut määräyksen kaikille maailman katolisille piispoille vuoden aikana kehittää kurinpidollisia menetelmiä hyväksikäyttöön syyllistyviä pappejaan kohtaan.

Lähde: AP ja Edge Boston

Edge Bostonin uutinen tutkimuksesta

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!