Homofobian vastaisen päivän kannanottoja ja tapahtumia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Eilen 17. toukokuuta vietettiin kansainvälistä homofobian ja transfobian vastaista päivää. Eri puolilla maailmaa oli monenlaista toimintaa, jolla pyrittiin kiinnittämään huomio homo- ja transfobisiin ilmiöihin. Myös ainakin neljässä suomalaiskaupungissa oli toimintaa.

Kansainvälisin ilmiö oli RainbowFlash. Ideana oli lähettää taivaalle kaasuilmapalloja, joihin on kiinnitetty homo- ja transfobiaa vastustavia viestejä. Suomessa homofobian vastaisia ilmapalloja lähetettiin matkaan ainakin Helsingissä ja Tampereella.

Maailmalta kuului myös ikäviä uutisia. Esimerkiksi Montenegrossa oli väkivaltaa ja Valko-Venäjällä aktivisteja pidätettiin.

Turku

Logomossa järjestettiin englanninkielinen After Tom -seminaari Tom of Finland -näyttelyn yhteydessä. Tilaisuudessa käsiteltiin yhteiskunnallisen suvaitsevaisuuden kehittymistä Touko Laaksosen kuoleman jälkeen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

http://www.tuseta.fi

Tampere

Tampereen keskustorilla apulaispormerstari Kristiina Järvelä antoi homo- ja transrauhan julistuksen Tampereelle ja koko maakunnalle. Julistuksessa korostettiin oikeutta rakastaa ja ihmisten olla sitä mitä ovat.

Julistus: Tällä rauhanjulistuksella toivomme, että viime aikojen mediakohuista, syrjivistä puheista ja näkemyksellisistä eroista huolimatta voisimme olla rakentamassa yhteiskuntaa, jossa kaikkien olisi mahdollista elää, olla ja rakastaa pelkäämättä oman itsensä tai läheistensä turvallisuuden puolesta. Valitsimme Tampereella tämän vuoden homofobian vastaisen päivän teemaksi oikeuden rakastaa ja antaa rakastaa. Tällä teemalla haluamme kertoa, että vaikka oikeus rakastaa ei olekaan yksi virallisista ihmisoikeusjulistuksen oikeuksista, niin voimme yhdessä olla luomassa sellaisia olosuhteita, ettei kenenkään tarvitsisi pelätä, vaan jokainen voisi tulla esiin ja näyttäytyä sellaisena kuin on ja rakastaa juuri sitä henkilöä jota haluaa.
Sellaisessa kaupungissa ja sellaisessa maakunnassa meidän kaikkien olisi hyvä asua.

http://www.treseta.fi

Joensuu

Joensuun seudun seksuaalinen tasavertaisuus Hobiles ry ja joensuulaiset poliittiset opiskelija- ja nuorisojärjestöt vaativat yleistä avioliittolakia hallitusohjelmaan. Vaatimuksen allekirjoittaneet toivovat, että hallitusohjelmaa kokoavat osapuolet vahvistavat lainsäädäntömme yhdenvertaisuutta nostamalla yleisen avioliittolain hallitusohjelmaan.

Nykyinen tilanne altistaa syrjinnälle ja viestii siitä, että parisuhteet ovat eriarvoisia. Esimerkiksi ihonvärin perusteella vastaava erottelu olisi ajatuksena mahdoton. Lisäksi nykyinen tilanne pakottaa kertomaan suuntautumisen joissain tapauksissa, esimerkiksi virallisissa lomakkeissa siviilisäädyn ilmoittamalla.

Avioliittolainsäädännön muuttaminen olisi myös yksinkertainen toimenpide: nykyisen avioliittolain kolmea pykälää muutettaisiin niin, että avioliiton solmisivat kaksi henkilöä miehen ja naisen sijaan.

Vaatimuksessa muistutetaan, että Kokoomus, SDP, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP ovat puoluekokouksissaan hyväksyneet aloitteen sukupuolineutraalista avioliittolaista.

http://www.hobiles.fi

Helsinki

Helsingissä Sateenkaariyhteisöt ry järjesti yhteistyössä Seta ry:n ja Amnestyn HLBTI-ryhmän kanssa 1705-tapahtuman kaupungin sydämessä Kirjasto 10:ssä. Homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettilääksi nimitettiin Helsingissä järjestettävässä 1705-tilaisuudessa SLU:n puheenjohtaja Timo Laitinen. Amnestyn HLBTI-ryhmä nosti esiin RainbowFlash-ilmapallotempauksessa erityisesti trans-ihmisten ja muiden sukupuolivähemmistöihin kuuluvien aseman, mutta matkassa oli toki myös seksuaalivähemmistöjen asemaa koskettavia viestejä.

Tampereen apulaispormestari Kristiina Järvelä antaa homo- ja transrauhan julistuksen Tampereelle ja koko maakunnalle. (kuva: TreSeta)

lue lisää Helsingin 1705-tilaisuudesta, kuuntele puheet ja paneelikeskustelu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!