Ravintola dtm:n historiaa ikkunateippausten takaa

  • Uutinen
  • Vapaalla
  • Sami Mollgren
  • 1

Vuonna 1992 Helsingin Kampissa, osoitteessa Annankatu 32, aloitti toimintansa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattu yökerho Don't Tell Mama. Se jatkoi 1980-luvun puolivälissä Punavuoreen perustetun Suomen ensimmäisen homobaarin Gay Gambrinin tarinaa, jonka taustalla on Setan yhteydessä toimivan SETA-säätiön omistama Ravintola Oy Afrodite.

Vuosituhannen vaihteesta lähtien yökerho tunnettiin virallisesti nimellä DTM ja Annankadun puoleiset ikkunat oli teipattu trendikkään mustansävyisiksi. Syksyllä 2002 "Mama" muutti Punavuoreen, nykyiseen osoitteeseen Iso Roobertinkatu 28:aan.

Annankatu 32:n tiloihin aukeni dtm:n muuton jälkeen Nightclub Fever ja siellä järjestettiin joitakin erityisesti homoyleisöllekin suunnattuja tapahtumia, esimerkiksi klubeja nimellä "gay club Botox". Fever sulki ovensa 1.5.2011, kun vuokrasopimus päättyi.

Nyt Feverin punaiset teippaukset on poistettu ikkunoista - ja takaa paljastui esiin historiaa. "Maman" vanhat piilossa säilyneet mainoslakanat ovat pölykerroksen peitossa.

Osoitteessa Annankatu 32 toimi Don´t Tell Mama / dtm vuodesta 1992 vuoteen 2002 asti, jolloin dtm muutti toisaalle. Sen jälkeen paikalla oli yökerho Fever. Nyt Fever on lopettanut toimintansa ja poistettujen ikkunateippauksen alta paljastui yllätys: Maman historiallinen mainosilme oli tallessa vuosien jälkeen. <br /><br /> Mamaan oli kulta-aikoina pitkä jono; parhaimmillaan tai pahimmillaan se jatkui joka viikonloppu pitkälle vasemmassa reunassa pilkottavan kulman taakse Kansakoulukatua myöten - ja silloin salainen eväspullo jonottamisen ratoksi oli miltei kultaakin arvokkaampi. Kansakoulukadulla sijaitsi myös Escalé-homobaari.

www.dtm.fi
Keskustelu: Stuff (mm. katsausta Helsingin homobaarien historiaan)

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • OriGinelli
  • 17.5.2011, 19.43
Tuo alkuperäinen DTM olikin ihan aito homo-yökerho. Uudesta DeeTeeÄmmästä tulikin sitten enempi jo paikallisen pissiskerhonkin kansoittama paikka, eli astetta vähemmän homo ja littanampikin.
No, onneksi Hercules pelasti kuitenkin osittain aidon gay-yökerhon maineen jatkumisen.
Mutta silti, aitoa ja alkuperäistä DTM:ää on kyllä vuosien varrella ollut monella ikävä - siellä oli katto korkealla ja gay-kansan ilo ylimmillään.