Pride-isku oikeudessa: Toisen istuntopäivän tapahtumia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti

Toisen istuntopäivän kiinnostavin osuus oli syytettyjen kuuleminen ja päivän päätteeksi isona yllätyksenä tuomion julistaminen.

Istunnon aluksi kuultiin vielä paria asianomistajaa. Nämä viimeiset kuultavat olivat Pohjois-Suomesta. Kuultavia oli kaikkiaan huomattavan monelta paikkakunnalta eri puolilta Suomea.

Syytettyjen kuulemisissa he koettivat väittää halunneensa vain lähteä hieman Helsinkiin viettämään aikaa ja mennä joihinkin tilaisuuksiin "aiheuttamaan yleistä häslinkiä". Pride-kulkue sattui kohdalle siksi, että se oli sopivaan aikaan. Mukana olleita sumuttimia käytettiin heidän kertomansa mukaan päähänpistosta. He myös väittivät, ettei suurin osa ryhmästä tuntenut toisiaan. Jostakin syystä he vain sattuivat paikalle samaan aikaan ja kulkivat ryhmänä kulkueen rivistön läpi kaasua ruiskuttaen. Tarkoitus oli suihkuttaa vain kulkueessa kulkevia, eikä sivullisia. Sumuttimia oli ostettu Virosta itsepuolustuskäyttöön.

Syytetyistä jotkut ihmettelivät typerästä päähänpistosta syntynyttä valtavaa mediajuttua.

Kuulusteluissa ja nyt oikeudessa nousi esille skinhead-yhteisöön liittyviä kytkentöjä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Oikeudessa syytetyt ilmoittivat, että suhtautuminen homoihin on joko neutraali taikka heillä ei ole mitään homoja vastaan. Yhdellä syytetyistä on lesbo sisko, jonka seikan hän halusi tuoda esille lieventävänä asiana. Yksi heidän asianajajistaan alkoi puhua pojista, jotka ovat joutuneet kärsimään suuresta julkisuudesta. Tuomio tulee vaikuttamaan pitkälle heidän elämäänsä. Valtiosyyttäjän vaatimuksia pidettiin myös yllättävinä.

Kaikki syytetyt ilmoittivat kuulemisen lopuksi katuvansa tekojaan.

************

Istuntoon kuultaviksi oli kutsuttu kaksi todistajaa. Toinen oli toiminut paraatin aikana järjestysmiehenä ja joutunut puuttumaan tilanteeseen kaasuhyökkäyksen tapahduttua. Toinen todistaja oli poliisi, joka oli ollut mukana epäiltyjen kiinniotossa. Näiden kahden todistajalausunnot olivat kenties kaikkein painavimmat kaikista oikeudessa kuulluista, tuomion päättämisessä.

*******************

Loppulausunnoissa syytettyjen asianajajat vähättelivät vahinkoja ja ehdottivat sakkorangaistuksia. Syytettyjen nuorta ikää haluttiin pitää myös lieventävänä seikkana.

Audio
Valtionsyyttäjän kommentti oikeudenkäynnin syyttäjätason nostosta

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!