Unkarin uusi perustuslaki: Te Deum vai Dies irae

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Pääministerin pääsiäissaarna

Unkari on nyt perustuslain mukaan kristillinen maa. Mitä se merkitsee? Esim. sitä, että pääministeri Viktor Orban on kirjoittanut kansalleen pääsiäisviestin. Se julkaistiin Fidesz-puolueen äänenkannattajassa Magyar Nemzet -lehdessä perjantai-iltana. Tässä kaksi ensimmäistä kappaletta pääsiäisviestistä. Pääsiäistä juhlitaan uudestisyntymän juhlana. Tänä pääsiäisenä juhlitaan erityisesti Unkarin uudelleensyntymää. Voisiko Suomessa tuleva pääministeri Katainen tai Soini kirjoittaa tällaista saarnatekstiä tervehdyksenä kansalle?

"Meille, unkarilaisille, paaston aikaan lupaus uudelleensyntymisestä antaa voimaa. Uudelleensyntymisessä ruumiimme täyttää kristikunnan keskeinen ajatus, Vapahtajan uhri ristinkuolemassa ja sitä kautta saatu synninpäästö. Pitkä, kylmä talvi vaihtuu luonnon uudestisyntymiseen ja se antaa toivoa. Odotuksen pystyy kestämään. Pääsiäisen uudelleensyntyminen johtaa meidät synnistä synninpäästöön, pimeydestä valoon, odotuksesta täyttymykseen.

Tämän vuoden pääsiäinen on unkarilaisille erityisen tärkeä. Jeesuksen Kristuksen ylösnousemuksen ja luonnon uudelleen heräämisen lisäksi juuri tänä vuonna juhlimme Unkariin uudelleensyntymistä. Vain vuosi sitten äänestäjät päättivät, että emme suuntaa menneisyyteen vaan uudistumiseen ja vaaleissa määräämisvalta annettiin sellaisille voimille, jotka aloittavat uuden aikakauden.

Puhe jatkuu niin, että pääministeri kertoo, miten paljon työtä uusi perustuslaki on vaatinut. On oltu ahkeria, mutta samalla työtä on tehty sopivalla vaatimattomuudella. Pääsiäismaanantaina presidentti allekirjoittaa uuden perustuslain ja siitä alkaa Uusi Unkari. Kun edellisen kerran korjailtiin perustuslakia 1989, Unkarin maaperällä oli vielä venäläisiä sotilaita.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Presidentti kaartaa Harley Davidsonillaan allekirjoitustilaisuuteen

Unkarin presidentillä Pál Schmittillä on hyvä viikkonloppu. Presidentillä on hieno Harley Davidson. Hän osaa arvostaa laatua. Hän hypähtää ratsunsa selkään ja yhdessä turvamiesten kanssa ajellaan muutama kierros kaupungilla ja sitten suunnataan allekirjoittamaan uutta perustuslakia. Tv-kamerat ovat paikalla. Presidentti joutuu ehkä sanomaan jonkin sanan. Oppostitiolehdistö kohtelee presidenttiä armottomasti. Pressalla ei juuri ole omia ajatuksia, vaan kaikki ajatukset ovat pääministeri Orbanin ajatuksia. Orban nimitti presidentin. Entinen sai mennä, koska hän ei suostunut allekirjoittamaan joitakin ristiriitaisia ja ihmisoikeuksia loukkaavia lakeja. Mutta uusi presidentti on tottelevainen. Hän luultavasti lausuu muutaman ajatuksen pääsiäisestä ja uudelleensyntymisestä, koska pääministerikin käytti raamatullista kieltä.

Presidentti on kielimiehiä. Hän presidentiksi nimeämisseremoniassa korosti, miten hän tulee ajamaan unkarinkielen asemaa. On tärkeää, että osataan omaa kieltä. Ilkeät lehtimiehet löysivät hänen kirjoitetusta puheestaan kaksikymmentä kielioppi- ja kirjoitusvirhettä. Lehdissä oli kuva puheesta ja kaikki virheet oli merkitty punaisella. Improbatur.


Homot vaativat: Älä allekirjoita

Homojärjestöt vaativat viime viikolla: Presidentti: älä allekirjoita uutta perustuslakia. Se loukkaa yhdenvertaisuutta. Avioliitto on määritetty miehen ja naisen liitoksi. Perustuslaki ei myöskään anna syrjintäsuojaa homoille. Homot erityisesti pyyhittiin yli syrjintäsuojaa nauttivien listalta. Presidentti: Älä allekirjoita.

Allekirjoitustilaisuus maanantaina alkaa klo 13. Tämä tv-lähetys pyörii tunnin myöhennettynä (alkaa klo 14)
http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=701

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!