Kaliforniassa tehdään homohistoriaa - homohistoria mukaan koulujen opetusohjelmaan?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren

Päivitys 6.7.

Uutistoimistot kertovat, että lakialoite hyväksyttiin tiistaina 5. heinäkuuta. Osavaltion kuvernöörillä on nyt 12 päivää aikaa allekirjoittaa lakiehdotus tai käyttää veto-oikeuttaan. Kuvernöörinä toimiva demokraattien Jerry Brown ei ole vielä kertonut kantaansa. Mikäli kuvernööri allekirjoittaa lain, on se ensimmäinen laatuaan maailmassa.

Osavaltion talousongelmat kuitenkin saattavat lykätä lain käytännön toteutumista jopa vuoteen 2015 asti, sillä uusia oppikirjoja ei toistaiseksi ole varaa laatia.

Alkuperäinen uutinen 22.4.

Kalifornian senaatti päätti viime viikolla, että glbt-ihmiset lisätään niiden sosiaalisten ja etnisten ryhmien jatkoksi, joiden vaiheista kerrotaan oppilaille valtion kouluissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Osavaltion senaatti on hyväksynyt aloitteen äänin 23-14 ja nyt se etenee valtuustoon sen jälkeen ja kuvernöörin allekirjoitettavaksi. Valtuustossa demokraateilla on enemmistö ja lakialoitten arvellaan menevän läpi.

Lain tukijat sanovat, että seksuaalivähemmistöjen tuominen esiin opetuksessa vähentää vähemmistöihin kuuluvien lasten kiusaamista ja itsemurhia.

Vastustajien mukaan opetusohjelma on jo ennestään täyteen ahdettu ja jotkut ovat huolissaan siitä, että oppilaat joutuvat alttiiksi asioille, jotka heidän vanhempansa kokevat torjuttaviksi.

Tarkempia päätöksiä opetuksen sisällöstä ei vielä ole, mutta esimerkiksi yhdenvertaisuustaistelun merkkipaalut ja merkkihenkilöt voisivat olla aiheena. Lakialoitteen mukaan koulupiirit saavat itse päättää siitä, millä luokka-asteilla aihetta otetaan esiin. Laki tulisi voimaan lukukaudeksi 2013-14.

Kaliforniassa laki jo vaatii kouluja ottamaan esiin ryhminä mm. naiset, afroamerikkalaiset, meksikolaistaustaiset, yrittäjät, aasialaistaustaiset, eurooppalaistaustaiset, intialaistaustaiset ja työväestön.

Mikäli uusi laki hyväksytään, glbt-ihmisten ohella myös vammaiset lisätään opetusohjelmaan.

huffingtonpost.com: Gay History Bill: California Senate Votes For Mandatory Gay History In Schools (14.4.)
huffingtonpost.com: California Gay History Bill Headed To Governor (5.7.)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!