Saksalaiskommentti: Perussuomalaiset vaarantavat homojen oikeuksia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Saksalainen homo-uutissivusto queer.de kertoo, että Suomen poliittinen systeemi on kokenut mullistuksen, kun perussuomalaiset euroskeptisellä vaalikampanjallaan pääsivät kolmen suuren puolueen joukkoon. Perussuomalaiset on ainoa puolue, joka haluaa Suomen irti yhteisvaluutasta. Muitakin oikeistolaiselle ääriajattelulle tyypillisiä piirteitä on perussuomalaisilla: vastustetaan ateisteja ja muslimeja, taistellaan kaikkea vierasta vastaan - jopa ruotsinkielen opetusta vastaan - ja kuvataan homot vaarana heteroperheille. Perussuomalaiset eivät ole pitäneet vakan alla vastenmielisyyttään homoja kohtaan. Pentti Oinonen vastusti eduskunnassa homojen avioliitto-oikeuksia ja ihmetteli, miten kävisi, jos eläimiä rakastavat haluaisivat liittoon koiransa kanssa.


Suomi on mukana eurooppalaisessa trendissä


Samanlainen populistien trendi on näkynyt muuallakin Euroopassa. Viime vuosina monissa maissa oikestopopulistit ovat vahvistuneet. Useimmat ovat myös ilmaisseet homovastaisuutensa. Viime syyskuussa Ruotsissa ns. ruotsidemokraatit pääsivät parlamenttiin 5,7%:n osuudella. Puolue haluaa yhtenäisen (homogeenisen) yhteiskunnan ja homoavioliitot pois. Ranskassa on jo vuosien ajan Front National nostattanut mielialoja homoja vastaan. Unkarissa Jobbik-puolue (kannatus 17%) vaatii homoseksuaalisuuden kieltoa. Sveitsissä SVP (29%) on ollut maan menestyksekkäin puolue. He vaativat mm. HIV-pakkotestauksia kaikille homoille. Myös Hollannissa on oikeistopopulisteja, mutta virallisesti ne eivät toimi oman maansa homoja vastaan. Geert Wildersin puolue törmää kuitenkin kansainväliseen vastarintaan.

Saksa on yksi niistä harvoista maista, joissa ei ole koko maan kattavaa oikeistopopulistista liikettä. Eri kaupungeissa on kuitenkin ääriryhmiä, kuten Pro Deutschland tai puolue Die Freiheit. Niissä vastustetaan erityisesti muslimeja, mutta myös homot kuuluvat päävihollisiin. Esim. Pro Deutschland haluaisi karkottaa Berliinistä homopormestarin ja homoparaatit.


Ääripuolueen "normalisointi"

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Suomessa oikeistopopulistit saavat muiden puolueiden suunnalta hyväksynnän. Oikeistopopulistien kanssa seurustellaan sujuvasti samoissa pöydissä. Jutta Urpilainen piti itsestäänselvänä, että perussuomalaiset nousevat seuraavaan hallitukseen. Se merkitsee, että vaikeaa tulee olemaan ulkomaalaisilla ja HLBTI-ihmisillä, ja puheet sukupuolineutraalista avioliittolaista siirtyvät tulevaisuuden hämärään.

Lähde: queer.de

(Toimituksen lisäys: Ruotsissa ruotsidemokraatit on eristetty parlamentissa).

2 kommenttia

Suomessa vierailevia poliittisia kommentaattoreita haastateltiin mm. radion Päivän Peilissä tänään. Kiinnostavia olivat ranskalaisen ja itävaltalaisen toimittajan näkemykset.

Ulospäin ulkomaille näyttää siltä, että Suomessa on ääripopulismin aalto. Sisältäpäin nähdään, että Soini onkin maltillinen, mukava, sanavalmis. Mutta kun kulki persujen aktiivien keskuudessa vaalilteltoilla, kuva muuttui: aktiivien ja kannattajien keskuudessa elää ääripuolueen henki. Vastustetaan hyvin suorin sanoin monia asioita, mm. maahanmuuttajia.

Ongelmaksi taatusti tulee se, miten Soini säilyttää hovikelpoisuutensa ärhäkän aktivistijoukon johdossa.

Tämä ehkä auttaa ymmärtämään yllä olevaa kirjoitusta Suomen vaaleista.
Näin sivuhuomiona: on täysin ymmärrettävää, ettei Saksassa ole äärioikestopuoluetta, sillä edelliskerrasta ei ole kuin n. 70 vuotta ja se on ilmeisesti hyvin muistissa.