Oikeuden päätös USAssa: uskovainen syrji loukatessaan lesbotyötoveria Raamatun avulla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1


USAssa työoikeudessa on käsitelty uskontoa tunnustavan oikeuksia ja työnantajan velvollisuuksia. Tanisha Matthews oli kauppaketju Wal-Martissa myyntitehtävissä vuodesta 1996 lähtien. Taukojen aikana tautkotiloissa käytiin kiihkeitä keskusteluja Jumalasta ja homoista. Tanisha huusi lesbotyötoverilleen, että Jumala ei lesboa hyväksy ja lesbot eivät kuulu maan pinnalle ja että edessä on helvetti ja että lesbon aivoissa kaikki ei ole ihan kohdallaan. Välikohtauksista meni tieto esimiehille ja aloitettiin sisäinen tutkinta. Viisi kolleegaa oli nähnyt tapahtuman. Mattnews sai potkut, koska hän oli poikennut hyväksytyistä käyttäytymissäännöistä ja oli rikkonut lesbon syrjintäsuojaa.

Matthews valitti irtisanomisesta. Hänen mielestään erottaminen tapahtui rasistisen ja uskonnollisen syrjinnän vuoksi. Oikeus ei löytänyt mitään rasistista motiivia irtisanomiselle, joten ryhdyttiin selvittämään, oliko tapahtunut syrjintää Matthewsin uskonnollisen vakaumuksen vuoksi. Matthewsin mielestä hänellä on uskovaisena oikeus opastaa lesbokolleegaansa oikealle tielle. Oikeus oli eri mieltä. Irtisanominen ei tapahtunut Matthewsin uskovaisuuden vuoksi vaan sen takia, että hän loukkasi ja panetteli työtoveriaan tämän seksuaalisen suuntautumisen takia.

Oikeuden mukaan työnantaja ei voi antaa uskovaiselle työntekijälleen mitään erityisoikeuksia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Matthews v. Wal-Mart Stores, Inc. No. 10-2242, vom 31. März 2011, Seventh Circuit Court of Appeals.
Päätös on tässä:

http://www.leagle.com/xmlResult.aspx?xmldoc=In+FCO+20110331106.xml&docbase=CSLWAR3-2007-CURR

1 kommenttia

Kohtuullisen merkittävä päätös siitä, miten rajataan uskovaisten oikeutta toimia ja käyttäytyä uskonnollisuutensa perusteella. Jenkeissä ja mm. Iso-Britanniassa ja meillä Suomessakin ovat yleistyneet väitteet, että uskovaisia syrjitään, jos he eivät saa uskonnonvapauden nojalla syrjiä ja loukata muita.

Tämä päätös on liittovaltion valitustuomioistuimesta, eli toisen asteen oikeudesta, ja varmasti menee vielä Yhdysvaltojen korkeimpaan oikeuteen. Euroopan ihmisoikeusituomioistuimelta tulee varmasti tulevaisuudessa päätöksiä samasta teemasta, missä aika usein viitataan myös Yhdysvaltalaiseen oikeuskäytäntöön.