Suuri sateenkaari-vaalikeskustelu Tampereella

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

Klo 23.50

Vaalitentti veti salin lähes täyteen pääasiassa nuorta väkeä. Kiinnostavaa oli se, että mukana oli perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi. Hän mm. kertoi, että perustuslakivaliokunnan voimassa olevan tulkinnan mukaan on ok, että homo- ja lesboparit eivät voi solmia avioliittoa. Myöskään ihmisoikeustuomioistuin ei sellaista vaadi. Perustuslaissa myönnetään, että yhteiskunnassa arvot ja asenteet vähitellen muuttuvat.

Keskustelutilaisuus on kuunneltavissa ranneliikkeessä kokonaan. Tämä oli näiden vaalien suurin HLBTI-aiheinen vaalipaneeli.


Esiintyjälista on pitkä:

Puolueiden eduskuntavaaliehdokkaat:
Riitta Haapala, lastentarhanopettaja, Kristillisdemokraatit
Vilhartti Hanhilahti, Pirkanmaan Keskustanuorten pj, Keskusta
Jaakko Koivula, YTM, Piraattipuolue
Anna Kontula, sosiologi, työelämän tutkija, Vasemmistoliitto
Sanna Marin, Sosialidemokraattiset Nuoret ry:n 1. varapj, Sosialidemokraatit
Kimmo Sasi, kansanedustaja, varatuomari, Kokoomus
Oras Tynkkynen, kansanedustaja, YTM, Vihreät

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Järjestäjät: Tampereen yliopiston opiskelijaryhmä Sekava, Tampereen Seta ry ja sen Mummolaakso-ryhmä

Tulisiko avioliittolakia muuttaa? Toteutuvatko transihmisten ihmisoikeudet? Ja monia muitakin asioita käsitellään.


Audio
Homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettiläs kansanedustaja Minna Sirnö tuli seuraamaan paneelia kesken vaalikiireiden. Millainen on vaaliasetelma Pirkanmaalla? kesto 1\'15
Paneelin puheenjohtajina toimivat Tuula Juvonen ja Manne Maalismaa
Ja tässä ovat kaikki paikalle saapuneet panelistit. Perussuomalaisten ja SKP:n edustajat valitettavasti päässeet mukaan. Kyse ei ollut boikotoinnista.
Audio
Ensimmäinen esittelykierros, jossa puolueiden osanottajat kertovat, miten puolue on toiminut edellisellä vaalikaudella HLBTI-ihmisten hyväksi.Mikä on puolueen rooli näissä asioissa vaalien jälkeen. Vilhartti Hanhilahti, Keskusta, Sanna Marin, Sosialidemokraatit, Riitta Haapala, Kristillisdemokraatit, Oras Tynkkynen, Vihreät, Anna Kontula, vasemmistoliitto, Jaakko Koivula, Piraattipuolue, Kimmo Sasi, Kokoomus. Kesto 5\'00"
Audio
Ensimmäisenä keskusteluteemana on yhdenvertaisuuslaki ja siihen liittyvä kehitystyö. Äänestyksessä keltainen = puollan, sininen = vastustan. Kesto 9\'10"
Audio
Pitäisikö laatia erityinen politiikkaohjelma HLBTI-ihmisten tilanteesta ja aseman parantamisesta? Kansanedustajat Tynkkynen ja Sasi epäilivät politiikkaohjelmia yleensä. Politiikkaohjelmat eivät ole olleet toimivia. Kesto 8\'22"
Audio
Avioliittolaki on seuraavana puheenaiheena. Samalla puhutaan adoptiolaista. Pitäisikö homo- tai lesboperheellä olla oikeus adoptioon, muutama konkreettinen esimerkki. Kesto 9\'20"
Audio
Kimmo Sasi epäilee, että jos seuraava eduskunta hyväksyy sukupuolineutraalin avioliittolain, on vaarana, että yhteiskunnassa homofobia lisääntyy. Perustuslakivaliokunnassa on vuodelta 2001 tulkinta: avioliitto on naisen ja miehen välinen asia. Myöskään Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei vaadi homoille ja lesboille avioliittoa. Kesto 9\'15"
Audio
Seuraavana keskustellaan translaista. Anna Kontula ehdotti, että sukupuolitunnukset voisi kokonaan poistaa henkilötunnuksesta. Sasi muistutti, että sitten on luovuttava myös naisten matalapalkkaeristä. Sukupuoli vaikuttaa moniin asioihin. Kesto 10\'00"
Audio
Seuraava aihe on kehitysyhteistyö. Pitäisikö kehitysapu tehdä ehdolliseksi niin ,että kehitysapu vedetään pois, jos ihmisoikeudet eivät ole kunnossa. Toinen kysymys: Pitäisikö ottaa selvemmin huomioon HLBTI-ihmiset, kun turvapaikkoja harkitaan. Kesto 11\'03"
Audio
Seuraava keskustelunaihe on ikääntyvien HLBTI-ihmisten tilanne. Kessto 4\'25"
Audio
Viharikokset: tarvitaanko sellaista lainsäädäntöä? Mitä on tapahtunut? Onko hallitus tehnyt jotain viharikosasiassa? Kesto 5\'40"
Audio
Miten Suomessa viharikokset tulevaisuudessa ilmenevät? Ja mitä voi tehdä tälle asialle? Kesto 7\'50"
Audio
Seuraavana keskusteltiin intersukupuolisista lapsista. Aivan pieniä lapsia operoidaan kirurgisesti, jos heidän sukupuolensa jää epäselväksi. Lapselta ei kysytä. Onko se oikein? Kesto 2\'35"
Audio
Loppuun vielä yleisökysymyksiä: Kysymys Pitäisikö meillä säätää äitiyslaki, jossa otettaisiin kantaa myös kohdunvuokraukseen. Toinen vaikea kysymys: Miten voi tehdä eduskunnassa yhteistyötä, jos toimintaa ohjaa jokin tiukka aate, esim. uskonto. Ja mmuutama muukin kysymys. Kesto 9\'15"
Audio
Lisää kirjallisia kysymyksiä yleisöltä. Kello on 20.00, kun tilaisuus päättyy. Kesto 8\'55"

LOPPU

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!