ILGA Europen sateenkaarikartta paljastaa: Turkissa lainsäädäntö ongelmallinen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Kartassa miinukset kertovat huonosta tilanteesta

ILGA Europe, HLBTI-järjestöjen eurooppalainen kattojärjestö on julkaissut toissa päivänä kätevän kartan homojen ja lesbojen ihmisoikeustilanteesta. Kartassa on otettu huomioon Euroopan eri maiden lainsäädännöllinen tilanne. Maat on pisteytetty asteikolla -4...+10. Hyviä pisteitä on tullut, kun lainsäädännössä tarjotaan syrjintäsuojaa, parisuhde on mahdollinen, lainsäädännössä huomioidaan samaa sukupuolta olevat lapsiperheet ja laissa on viharikospykälä ja säädökset vihapuheita vastaan.

Negatiivista on, kun homoseksuaalisuus on kiellettyä, suojaikäräjat ovat erilaiset homoille ja heteroille ja HLBTI-ihmisten kokoontumisen ja mielipiteen ilmaisun oikeuksia on rajoitettu.

Uusimmassa kartasssa ei ole huomioitu transihmisten tilannetta. Siitä aihepiiristä tietoa vasta kerätään.


Pahimmat maat lainsäädäntönäkökulmasta ovat Venäjä ja Ukraina. Niissä ei rekisteröidä homojärjestöjä ja pride-paraatit ja muut kokoontumiset on kielletty. Venäjän huono tilanne on huomattu jo ihmisoikeustuomioistuimessa, ja Venäjä sai lokakuussa langettavan tuomion homoparaatien estämisestä. Parhaillaan ihmisoikeustuomioistuin käsittelee viranomaisten toiminnan laillisuutta, kun Keski-Venäjän Tyumenissa kiellettiin homojärjestö. Huolimatta langettavasta tuomiosta Venäjä toimii aktiivisesti mm. YK:ssa homojen ihmisoikeuksia vastaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Turkin lainsäädännön tilanne on myös hyvin negatiivinen. Viimeisen kymmenen vuoden aikana useat homo- ja lesbojärjestöt on yritetty lopettaa, mutta pitkien oikeuskäsittelyiden jälkeen ne on kuitenkin sallittu. ILGA Europen kartassa ei ole huomioitu maiden yleistä yhteiskunnalllista keskustelua ja ilmapiiriä.

ILGA Europen sateenkaarikartta

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!