USA: Katolisen kirkon rivijäsenet eri mieltä homokysymyksessä kirkon johdon kanssa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 1

Tuore amerikkalainen tutkimus osoittaa, että katolisen kirkon johdon asenteet eroavat melko paljon rivijäsenten kannoista suhtautumisessa homoihin. Public Religion Research Institute on julkistanut tutkimuksen, joka osoittaa amerikkalaisten katolisten suhtautuvan samaa sukupuolta olevien pariliittojen tunnustamiseen kaikkia muita kristillisiä yhteisöjä myönteisemmin ja jopa myönteisemmin, kuin amerikkalaiset keskimäärin.

Yhdysvaltain katolisista 43% sallisi nais- ja miesparien avioliitot, tai siviililiitot (rekisteröidyn parisuhteen) 31%. Vain 22% katolisista ilmoittaa, etteivät he hyväksy homoparien tunnustamista missään muodossa.

Kun homoavioliitto määritellään yksiselitteisesti siviiliavioliitoksi, kannatus nousee merkittävästi 43%:sta 71%:iin.

Homojen oikeuksia kannatetaan katolisen kirkon jäsenten keskuudessa hivenen enemmän kuin keskivertoväestön kohdalla. Homoja koskevien työsyrjintälakien kannalla on 73% katolisista. 63% sallisi homojen palvelevan armeijassa avoimesti. Homoparien adoptio-oikeuden kannattajia katolisissa on 60%.

Homokysymyksen käsittelystä kirkon jäsenet antavat huonot pisteet. Vain 39% on sitä mieltä, että kirkko on onnistunut aiheen käsittelyssä hyvin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Selvä enemmistö (69%) katolisista katsoo, ettei ole mahdollista muuttaa ihmisen seksuaalista identiteettiä. Vain 23% uskoo muutoksen olevan mahdollista.

Enemmistö katolisista (56%) ei pidä homosuhteita syntinä. Keskimäärin amerikkalaisista 46% ei pidä homosuhteita syntinä.

Tutkimus on toteutettu lokakuussa 2010. Kyselyyn vastasi noin 3000 henkilöä.

************

Katolinen kirkko opettaa, että kaikkia ihmisiä pitää kohdella arvokkaasti, mutta homoseksuaalinen käytös on "häiriintynyttä". Kirkon johto on pitänyt homouden toteuttamista myös syntinä.

Public Religion Research Instituten uutinen tutkimuksesta

1 kommenttia

Tutkimus koskee vain Yhdysvaltoja.